Vandaag treedt de nieuwe Digital Markets Act of DMA in werking, ook wel de Europese Verordening Digitale Markten genoemd. Deze nieuwe wet geeft de Europese Commissie de bevoegdheid om zogeheten poortwachters aan te duiden. Poortwachters zijn bedrijven die erg groot zijn en dus ook veel macht hebben over het internet, bijvoorbeeld Meta (bekend van Facebook) en Microsoft. Deze poortwachters moeten zich aan extra regels houden.
DMA-verordening en poortwachters
Op dit moment zijn slechts een aantal bedrijven als poortwachter aangeduid, namelijk Alphabet (Google), Amazon, Apple, ByteDance (TikTok), Meta (Instagram en Facebook) en Microsoft. Er werden 22 diensten aangeduid die worden beschouwd als voldoende belangrijk om aan verdere regels te zijn onderworpen. Ook gebruikers zullen al snel de gevolgen van deze nieuwe regels merken. Zo is Apple nu verplicht om ontwikkelaars toe te laten een eigen appwinkel op iOS te lanceren, terwijl men vroeger zelf strikt controle voerde over de apps die op de iPhone zouden verschijnen. Hierdoor kon bijvoorbeeld Fortnite niet op de iPhone worden gespeeld, maar daar komt in de toekomst wellicht verandering in.
Loskoppelen Facebook, Messenger en Instagram
Een andere praktische verandering: om Messenger te gebruiken, diende je vroeger verplicht een Facebook-account te hebben. Door de DMA-verordening is dit niet langer het geval. Hierdoor kunnen ook mensen zonder Facebook-account een Messenger-account aanmaken. Een mailadres of gsm-nummer volstaat om dit te doen. Messenger zal bovendien, net als WhatsApp, moeten worden opengesteld. Hierdoor zullen deze apps in de toekomst met andere chatapps kunnen samenwerken. Ook het loskoppelen van je Instagram-account van je Facebook-account is een nieuwigheid die een gevolg is van de DMA-verordening.
Meer vrijheid bij browser- en zoekmachinekeuze
Voortaan heb je meer vrijheid met betrekking tot de browserkeuze op je smartphone. Op Android was dit vroeger standaard Chrome, maar door de DMA-verordening zal je bij het activeren van je telefoon meteen kunnen kiezen welke browser je standaardbrowser is. Ook Apple zal explicieter moeten vragen welke browser je standaard wil gebruiken. Tegelijkertijd krijgen iOS-ontwikkelaars veel meer vrijheid bij het ontwikkelen van een browser, want ze zijn niet langer verplicht om de Apple-engine te gebruiken. Gebruik je de browser Google Chrome? Dan zal je worden gevraagd welke zoekmachine je wil gebruiken. Op deze manier wil de Europese Commissie vermijden dat Alphabet de populariteit van de Chrome-browser gebruikt om de positie van haar eigen zoekmachine te boosten (en omgekeerd).