Vandaag verscheen in het Belgisch Staatsblad een Ministerieel Besluit die het tarief voor de uitreiking van identiteitsdocumenten wijzigt. In 2018 gaan de prijzen dus opnieuw de hoogte in.
Opgelet: het gaat nog steeds om de basisprijs. Sommige gemeenten wijken hiervan af. Bijvoorbeeld: de kostprijs voor een elektronische identiteitskaart bedraagt in Maldegem 21 euro (+ 6 euro), terwijl dat in Peer slechts 15 euro is (basisprijs). Informeer voor de exacte tarieven steeds bij jouw gemeente.
Wijzigingen tarieven normale procedures
Het basistarief voor de klassieke e-ID zal zowel voor Belgen als voor niet-Belgen stijgen naar 16 euro (voorheen: 15 euro). De kids-ID stijgt slechts 0,4 euro en zal nu 6,4 euro kosten. De zogenaamde biometrische kaarten en verblijfstitels stijgen tot 19,20 euro (voorheen 18 euro). Hier geen al te grote wijzigingen dus.
Vooral spoedprocedures worden duurder
De grootste prijswijzigingen zien we terugkomen bij de zogenaamde spoedprocedures. Een levering binnen drie dagen (D+2) zal bijvoorbeeld 5 euro duurder worden (84 euro in de plaats van 79 euro) en een levering op de volgende dag (D+1) zelfs 7,6 euro (127,6 euro in de plaats van 120 euro). Dat zijn toch al gauw een viertal pintjes, althans als je in Maldegem of Peer woont.
Tip: laat bij een spoedprocedure gecentraliseerd leveren in Brussel
Dringend jouw identiteitsdocumenten nodig en wil je de kostprijs ervan drukken? In het geval van de extreme spoedprocedure (D+1) kan het voordeliger zijn om de e-ID of Kids-ID gecentraliseerd in Brussel te laten leveren. In dat geval moet je wel zelf de kaart afhalen bij de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, maar bespaar je toch al gauw 30 euro (en vanaf 2018 bespaar je zelfs 31,9 euro). Gaat het om verschillende Kids-ID’s? Dan loopt die korting vanaf de tweede Kids-ID, althans als ze gelijktijdig besteld worden, nog een stuk verder op (alhoewel de kostprijs in dit geval zal stijgen van 52,30 euro naar 55,60 euro in 2018).
Misschien nog een extra tip: volg ook de lokale besluiten op. Beslist de gemeente om zijn tarieven te indexeren, dan kan het voordeliger zijn om nu nog jouw paspoort te “kwijt te spelen” dan deze net na het nieuwe jaar te hoeven vervangen.