EconomieStraf

Brochure moet mensenhandelaars helpen opsporen

Volgens minister van Justitie Koen Geens raak je criminelen het hardst in hun portemonnee. Hen opsporen doe je dan weer via hun geldstromen. Met een nieuw persbericht lanceert hij een informatiebrochure voor de bankensector. De informatiebrochure kwam tot stand in samenwerking met de CFI (Cel voor Financiële Informatieverwerking) en Febelfin. Het doel? De bankensector informeren over hoe ze gelden van mensenhandelaars en -smokkelaars sneller kunnen opsporen opdat politie en parket efficiënter kunnen optreden. Dat zou uiteraard moeten resulteren in het oprollen van criminele organisaties.

Mensenhandel opsporen via banktransacties

Mensenhandel kan verschillende inkomstenbronnen dienen: illegale arbeid, uitbuiting van bedelarij en seksuele uitbuiting zijn daar slechts enkele voorbeelden van. Ook mensensmokkel is tegenwoordig een gegeerde bron van inkomsten. Vaak zijn ze het voorwerp van goed georganiseerde criminele netwerken.

Volgens minister van Justitie Koen Geens kunnen banktransacties eenvoudig helpen om dergelijke criminele netwerken op te sporen. In de aangehaalde brochure heeft men dan ook aandacht voor de uiteenlopende indicatoren waarmee banken de transacties op kunnen sporen. Dergelijke transacties zijn immers niet ongewoon. Zo worden witgewassen sommen vaak herbelegd in effecten of onroerend goed.

Advies bij meldingsplicht banken

De brochure komt er niet geheel onverwachts. Banken moeten immers transacties die potentiële witwasverrichtingen zijn, melden aan de CFI. Toch is het lang niet altijd duidelijk wanneer er een vermoeden van zo’n witwasverrichting bestaat en de bank moet overgaan tot een melding. Met dergelijke brochures tracht men de banken dan ook te helpen bij het opsporen van frauduleuze transacties. De meldingen van banken zijn immers cruciaal om criminele organisaties op te sporen.

Koen Geens, Minister van Justitie: “Mensenmokkel en -handel zijn ernstige misdrijven met een bijzonder zware impact op de slachtoffers. Een samenwerking met de bankensector moet ervoor zorgen dat banken sneller verdachte geldstromen melden aan Justitie. Het ‘follow the money’-principe, het opsporen en het traceren van geldstromen, is essentieel om de criminele organisaties te vervolgen. We kunnen niet toelaten dat criminelen geld verdienen met deze drieste praktijken.”


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie