Bij de vorige verkiezingen zijn maar liefst 362.511 Vlamingen niet gaan stemmen. Maar wat zijn nu net de gevolgen als je niet gaat stemmen?
Principe: verschijnen voor de politierechtbank
In principe wordt de naam van zij die niet zijn gaan stemmen door de Procureur des Konings genoteerd op een lijst. Je kan dan ook worden opgeroepen om te verschijnen voor de politierechtbank, waar je een verklaring zal moeten geven over jouw afwezigheid. Indien het gaat om een wettige afwezigheid (bv. omdat je niet was gaan stemmen wegens ziekte), heb je niks te vrezen. In het andere geval kan je een straf verwachten. De hoegrootheid van die straf is afhankelijk van hoe vaak je de laatste jaren niet gaan stemmen bent:
- De eerste keer niet gaan stemmen: een geldboete van veertig tot tachtig euro;
- Meerdere keren niet gaan stemmen: een geldboete van tachtig tot tweehonderd euro;
- De voorbije 15 jaar vier keer niet gaan stemmen: naast de boete loop je het risico dat je de komende tien jaar niet meer mag gaan stemmen (ontzegging van rechten), net zoals je niet langer een benoeming, onderscheiding of bevordering kan krijgen.
Ben je wel gaan stemmen en alsnog opgeroepen voor de politierechtbank? Dan moet de stempel op jouw kiesbrief het tegendeel bewijzen. Gooi die kiesbrief dus nooit weg, maar bewaar het gewoon in jouw administratie.
Noot: in de praktijk krijgt zelden iemand een boete. Je loopt in realiteit dan ook weinig risico. In theorie is dat daarentegen volledig anders.
Wat indien je niet kwam opdagen als bijzitter?
Indien je opgeroepen bent als bijzitter, is de situatie natuurlijk volledig anders. Hier is de afwezigheid immers een groter probleem en zijn ook de straffen een stuk zwaarder. Je kan immers een boete van 250 euro ontvangen van de Procureur des Konings. Betaal je die boete niet? Dan moet je voor de politierechtbank verschijnen. Hier kan je uiteraard nog trachten jouw afwezigheid te legitimeren. Lukt dat niet? Dan kan de boete oplopen tot 1.600 euro.