EconomieFiscaalWerk & SociaalWerk en ontslagZelfstandig & Vennootschap

Kan een prijsvermindering in winkel werkgever ook loon zijn?

Zoals je vast wel weet, is het loonbegrip ruim te interpreteren. Ook voordelen van alle aard kunnen immers als loon worden aanzien. In sommige gevallen spreken we echter niet van loon. Dat is bijvoorbeeld het geval voor fooien die horecamedewerkers krijgen en van hun werkgever mogen houden. In de horeca is dat vrij gebruikelijk, net zoals het in de retail niet ongewoon is dat medewerkers shoppen met een korting. Ook dan moeten we ons afvragen wat de fiscus en de RSZ daarvan vinden.

RSZ-regels bij prijsvermindering winkel eigen werkgever

De RSZ legt alvast de verplichting op dat het gaat om eigen producten of diensten. Het kan dus niet de bedoeling zijn dat de werkgever een product bij een andere werkgever aankoopt en vervolgens met een korting aan de werknemer verkoopt.

Daarnaast moeten de producten binnen het normaal verbruik van het gezin vallen. Het kan eveneens niet de bedoeling zijn dat de werknemer dermate veel goederen koopt, dat ook buren en verre neven ervan profiteren. Dit moet uiteraard beoordeeld worden in functie van het soort goederen. Jaarlijks een zak kleren voor het gezin? Daar zal de RSZ niets op tegen hebben. Maar wanneer werknemers jaarlijks een zetel kunnen kopen met korting, is het normaal verbruik van het gezin overschreden. En dan is er sprake van loon.

De korting zelf is bovendien ook beperkt. Hierbij gelden er twee grenzen:

  • De korting mag niet meer bedragen dan 30% van de normale prijs die een particuliere consument zou moeten betalen;
  • De korting mag niet zo hoog zijn dat de betaalde prijs lager is dan de kostprijs van het product of de dienst.

Indien deze grens werd overschreden, wordt het overschreden deel als loon aanzien. En in dat geval moeten er RSZ-bijdragen worden betaald. Bij een korting van 40% is 10% loon.

Fiscale regels bij prijsvermindering winkel eigen werkgever

De Fiscale Administratie legt nagenoeg dezelfde regels op. Enkel legt het nog een extra beperking op: de prijsvermindering mag enkel betrekking hebben op producten voor dagelijks gebruik die een relatief geringe waarde hebben. Luxegoederen vallen daar dus niet onder.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie