Naar aanleiding van de “schokkende foto’s” op menig pakje sigaretten, krijgt Tabakstop soms allerhande vragen, bezwaren en klachten te horen. Dat is niet onlogisch: hun website en telefoonnummer staan dan ook op die pakjes weergegeven.
Tabakstop stelt het nu echter heel duidelijk: zij zijn geen beheerder van die foto’s en kunnen dus niet ingaan op bezwaren of klachten.
Wat is de link tussen Tabakstop en de schokkende foto’s?
Het nummer van Tabakstop staat op de sigarettenpakjes, maar staat echter los van de publicatie van de foto’s. Het weergeven van het nummer van Tabakstop is dan ook geregeld bij Koninklijk besluit, terwijl de plaatjes afkomstig zijn van de reglementering door de Europese Commissie.
Wat houdt die Europese reglementering in?
Het uitvoeringsbesluit van de Commissie voorziet in een ontwerp van de “waarschuwingen die sigarettenpakjes dienen te volgen”. De meeste fabrikanten volgen dit ontwerp ook heel slaafs. In de praktijk is dat echter geen verplichting, maar dienen ze wel aan verschillende voorwaarden te voldoen. Zo moet het pakje voor minimaal 65% bedekt te worden met tekst, foto’s en informatie die moeten helpen bij het stoppen met roken. Die 65%-grens moet zowel op de voor- als de achterzijde van het pakje gehaald worden.
De waarschuwingen zelf worden ook ingedeeld in drie clusters die jaarlijks roteren, opdat zij hun effect zo lang mogelijk behouden en gewoonwording wordt voorkomen.
1 reactie