BoeteDossier coronavirusIn de persStraf

Automatische verwerking boetes bij overtreding coronaregels

Ongeveer 57.000 processen-verbaal zijn er in ons land al uitgeschreven omwille van inbreuken tegen de coronaregels. Overtreders krijgen steeds een minnelijke schikking voorgeschoteld waardoor ze, na betaling, niet voor de rechtbank hoeven te verschijnen. Hoe dan ook oefent de verwerking ervan druk uit op de werking van de parketten. Er zouden dan ook al ongeveer 30.000 dossiers door het parket verwerkt zijn. Daarom werd beslist om de coronaboetes op te nemen in het Crossborder-project.

Wat is het Crossborder-project?

Het Crossborder-project werd in 2017 opgestart en had de digitalisering en automatisering van alle processen omtrent verkeersboetes tot doel. Sindsdien verloopt alles hieromtrent automatisch en het project heeft dan ook zijn nut al bewezen.

In andere strafrechtelijke dossiers, bijvoorbeeld bij een winkeldiefstal of een inbreuk op het samenscholingsverbod, verloopt alles momenteel nog manueel. Zowel de aanmaak van het dossier als de volledige afhandeling ervan wordt manueel uitgevoerd. Tussen 2017 en 2019 ging het om ongeveer 50.000 dossiers. Alleen al de processen-verbaal voor overtredingen op de coronaregels overschrijden dat aantal ruimschoots en dat is nog maar bezig sinds de middag van 18 maart …

Automatisering en digitalisering van coronaboetes

Om de vlotte afhandeling van de coronaboetes blijvend te garanderen, worden ze nu ook opgenomen in het Crossborder-project. Dat wil zeggen dat de brieven automatisch worden opgesteld, dat er een callcenter komt, dat er nieuwe betaalmogelijkheden zijn en dat de burger uitgebreid zal worden geïnformeerd via de website www.uwboete.be. Daarnaast zal ook de betaling van de boetes automatisch worden opgevolgd.

De boetebrief zal vervolgens veel visueler en eenvoudiger zijn en het zal mogelijk zijn om rechtstreeks via de website www.uwboete.be te betalen of via de QR-code op de brief. Het sjabloon van de brief is intussen ook gepubliceerd.

Geef een reactie