Internationaal

België wordt opnieuw een beetje kleiner. Maar is dat ook erg?

België doet een opmerkelijke ruildeal met onze noorderburen. In ruil voor twee schiereilandjes krijgt België een lapje grond terug. De grillen van de Maas liggen aan de oorzaak, maar ook economische nukken spelen een rol.

Het historisch thalwegbeginsel

Toen België in 1830 ontstond, was de Maas al meteen de natuurlijke grens tussen België in Nederland. In 1843 werd de grens vastgesteld volgens het thalwegbeginsel: een denkbeeldige lijn tussen de toenmalige Maas vormde de grens tussen België en Nederland.

Sindsdien onderging de Maas verschillende wijzigingen. Het scheepvaartverkeer liet de Maas rechttrekken. Via natuurlijke aanslibbing zijn sommige eilandjes dan weer onderdeel geworden van het vasteland. Twee van die vroegere eilandjes behoorden toe aan ons land maar zijn door de aanslibbing intussen rechtstreeks verbonden met Nederland. De enige manier om die schiereilandjes te bereiken is vanaf het Nederlandse vasteland. Lokale politiediensten kunnen dan ook maar moeilijk ingrijpen waardoor ze de ideale locatie zijn geworden voor hen die graag keet schoppen. Samengevat: sluikstorten, illegale feestjes en drugshandel zonder dat de politie (eenvoudig) ingrijpen kan.

Aan de andere kant van de Maas ligt dan weer een voor ons toegankelijk stukje Nederlands grondgebied waar België geen zeggenschap over heeft. Ook dat stukje grond werd in de opmerkelijke ruildeal betrokken.

België kleiner maar economisch sterker

Volgens het nieuwe grensverdrag gaan de schiereilandjes Prequ’île d’Eijsden en Presqu’île de l’Ilal definitief over naar Nederland. Deze schiereilandjes hebben een totale oppervlakte van 16,37 hectare. In ruil krijgt België dan het schiereilandje Petit Gravier en enkele kleine lapjes grond. In totaal krijgt België met andere woorden 5,1 hectare grond in ruil en wordt het dus 11,29 hectare kleiner.

Concreet liggen de sluis van Ternaaien en de voorhaven nu volledig op het Belgisch grondgebied. Aangezien de Presqu’île d’Ilal een Natura 2000-gebied is, zal Nederland zich nu verder moeten engageren om de landschappelijke, waterkundige en natuurlijke waarden ervan te behouden. Hoeven we te zeggen dat België op economisch vlak de beste zaak deed?


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie