De 5 beste rechtbank films die je moet gezien hebben

Binnen de muren van de rechtbank werd er al veel inspiratie gevonden voor goede rechtbank films. Deze rechtbank films vertrekken van waargebeurde verhalen of van fictie, maar er zijn hoe dan ook wel een aantal pareltjes te vinden. Soms zou je het alleen al voor de imponerende slotpleidooien doen. Wij zochten alvast de 5 beste rechtbank films voor je uit.

Michael Clayton

Michael Clayton wordt door velen omschreven als de beste rechtbank film die er is. De hoofdrol wordt vertolkt door niemand minder dan George Clooney. Michael Clayton is een advocaat die er alles aan doet om ervoor te zorgen dat zijn rijke cliënten uit de rats blijven. Daarbij heeft hij er geen problemen mee dat de uiterste randjes van het recht worden opgezocht. Het biedt een inzicht in het bijzonder complexe leven van Michael Clayton die nu in een zaak betrokken raakt die wel eens de grootste uitdaging van zijn leven kan zijn.

Kopen: DVD | Blu-ray

A Time to Kill

In deze goede rechtbank film vermoordt een zwarte man de blanke verkrachters van zijn tienjarige dochter. Hij is overduidelijk schuldig en een jonge, blanke advocaat neemt de verdediging op zich. Het wordt een zaak boordevol vooroordelen tegen de zwarte minderheid en zelfs de KKK tracht de blanke jury te beïnvloeden. De advocaat moet niet alleen vechten voor zijn cliënt, maar ook tegen de zovele vooroordelen die er heersen.

Kopen: DVD (ENG) | DVD (NL, box)

Lucia de B.

De film Lucia de B. geeft het waargebeurde verhaal weer van de zaak-Lucia de Berk. Lucia de Berk is een eigenzinnig verpleegster. In 2001 werd er aangifte gedaan van een mogelijk onnatuurlijke dood van een baby. Er wordt een onderzoek ingesteld, waaruit blijkt dat zij ook altijd in de nabijheid was van andere verdachte sterfgevallen en reanimaties in het ziekenhuis. Uit onderzoek bleek dat er in totaal 30 onverklaarbare sterfgevallen en incidenten waren waarbij Lucia de Berk van dichtbij betrokken was. In 2004 veroordeelde het gerechtshof in Den Haag haar tot levenslang voor zeven moorden en drie pogingen tot moord. Hierbij werd uitgegaan van een digoxinevergiftiging.

De familie van Lucia de B. heeft nadien een eigen onderzoek ingesteld en liet zich daarbij steunen door een groeiende groep wetenschappers. In 2010 werd de Berk, na 6 jaar gevangenschap, onschuldig verklaard.

Kopen: DVD | Blu-ray

Het Vonnis

Het Vonnis is een Belgische rechtbank film die in wereldpremière ging op het Internationaal filmfestival van Montreal. Het gaat over het leven van Luc Segers, een succesvolle zakenman die binnenkort zou worden benoemd tot de nieuwe CEO van de firma Puype Logistics. Na een bedrijfsfeest stopt hij aan een tankstation. Net wanneer een overvaller wel heel driest te werk gaat. Zijn dochter Anna en zijn vrouwen komen daarbij om het leven. Hijzelf wordt pas drie weken later wakker uit coma. Wanneer de dader later vrijkomt door een procedurefout, knakt er iets in Luc. Hij spoort de dader op en vermoordt hem in koelen bloede. Hij zet in op onweerstaanbare dwang en hoopt vrijgesproken te worden door de jury.

Kopen: DVD | Blu-ray

Just Mercy

Just Mercy is een goede rechtbank film uit 2019. Het is gebaseerd op de memoires van Bryan Stevenson, een hoogleraar rechtsgeleerdheid en een mensenrechtenactivist. Deze verfilmde zaak gaat over het proces van Walter McMillian, een Afrikaans-Amerikaanse pulphoutbewerker die veroordeeld werd voor moord. Zijn veroordeling werd verkregen op basis van meineed en politiedwang. De jury koos voor een levenslange gevangenisstraf, maar de rechter achtte de doodstraf opportuun. Na zes jaar in de dodencel werd het onderzoek opnieuw geopend. In 1993 werd Walter McMillian onschuldig verklaard en mocht hij de gevangenis verlaten.

Kopen: DVD | Blu-ray