EconomieZelfstandig & Vennootschap

Bewaringsplicht voor contracten mobiliteitsbudget en -vergoeding

Ten aanzien van een aantal sociale documenten heeft de werkgever een bewaringsplicht. Dat is bijvoorbeeld het geval voor het personeelsregister, de individuele rekeningen, de beroepsinlevingsovereenkomsten en de studentenovereenkomsten. Nu voegt de federale wetgever ook een bewaringsplicht in voor de overeenkomst over de mobiliteitsvergoeding en de overeenkomst met betrekking tot het mobiliteitsbudget. Het gaat om een bewaringsplicht van 5 jaar.

Overeenkomst mobiliteitsvergoeding

Dit is een overeenkomst binnen het cash-for-car-regime. Ook hier ruilt de werknemer zijn bedrijfswagen in, maar krijgt hij enkel een deel cash ervoor in ruil. In tegenstelling tot bij het mobiliteitsbudget kan de werknemer met andere woorden niet kiezen voor een andere milieuvriendelijkere bedrijfswagen.

Overeenkomst mobiliteitsbudget

Bij de overeenkomst mobiliteitsbudget ruilt de werknemer zijn bedrijfswagen in voor een mobiliteitsbudget. Dit mobiliteitsbudget kan hij gebruiken om voor een milieuvriendelijkere bedrijfswagen of voor een ander duurzaam transportmiddel te kiezen. Daarnaast krijgt de werknemer ook een som geld. De werkgever kan hier vrij afspraken over maken met zijn werknemer.

Bewaringsplicht van 5 jaar

De wetgever moet deze twee overeenkomsten bijhouden op de plaats waar de werknemer is tewerkgesteld. Gedurende de volledige tewerkstelling moet de werkgever de overeenkomst met andere woorden bewaren. Eenmaal de overeenkomst een einde neemt, is er een bewaringsplicht van 5 jaar van toepassing die begint te lopen op de dag van het einde van de tewerkstelling.

Geef een reactie