BewijsmateriaalInternationaalProcesStaat & BestuurVeiligheid en defensie

Blijven BitCoin-transacties ‘anoniem’? EU maakt werk van kraken encrypties

Europol krijgt extra middelen om encryptiesoftware te counterenEuropol krijgt extra middelen om encryptiesoftware te counteren

Wetende dat ruim 40% van de Europese criminele overboekingen gebeuren via digitale munten, is het niet onlogisch dat er steeds meer budget wordt vrijgemaakt voor het ontwarren van het kluwen van gecodeerde munten. We leggen een en ander uit.

Even recapituleren: BitCoin is anoniem?

Samengevat: BitCoin is een zogenaamde cryptocurrency. Een manier om te betalen zonder gecentraliseerde overheid of banken. Alles werkt via een gezamenlijk grootboek en Coins in jouw digitale wallet. Om veiligheidsredenen worden die BitCoins via geheime algoritmen beveiligd. Hacken is met anderen woorden niet mogelijk.

Alle transacties komen nadien openbaar in een grootboek te staan, maar dan zonder namen of andere gegevens. Toch zijn er methoden om die anonimiteit weg te cijferen. Zij die bijvoorbeeld BitCoins kopen via een commercieel wisselkantoor, geven standaard hun anonimiteit op – althans als ze nadien transacties uitvoeren met die munten. 100% anonimiteit is er bij BitCoin zeker niet.

Toch bestaan er ook sluipwegen die in criminele milieus steeds belangrijker worden. Zo zijn er bijvoorbeeld witwasdiensten die BitCoins van criminelen verzamelen en via tussenfases geanonimiseerd terugsturen naar andere adressen. Voor politiediensten wordt het op die manier een stuk moeilijker om de criminele basis aan te tonen. Hier kunnen we wel degelijk spreken van een grote mate van anonimiteit.

Het Europese Progress Report

Het Europese Progress Report maakte bekend dat de Europese Commissie ruim 500.000 euro gaat spenderen aan het opleiden van agenten. Die agenten zouden dan in staat moeten zijn om versleutelde bestanden te kraken om bewijsmateriaal te verzamelen. De blockchain is dan misschien wel veilig, maar de online wallets anderzijds weer niet.  Uiteraard mogen de agenten niet verder gaan dan het verzamen van bewijsmaterialen tegen criminelen en gaat de grootste aandacht naar het verzamelen van bewijsmateriaal in terrorismedossiers.

Wat gaat er praktisch gebeuren?

In de eerste plaats zal Europol een grotere encryptiecapaciteit krijgen. Er zullen encryptiecentra opgericht worden die allerhande versleutelde gegevens moeten ontsleutelen. Het kan hierbij gaan om berichten die gestuurd worden via encryptiesoftware, maar evenzeer om het ontsleutelen van andere beveiligingssleutels. Voor de opleiding van de agenten zelf is ruim 500.000 euro vrijgemaakt.

Aangezien de huidige wetgeving ook zijn belemmeringen kent, wil de Europese Commissie begin 2018 werk maken van een nieuw juridisch raamwerk. Dit nieuw juridisch raamwerk zou het voor politiediensten makkelijker moeten maken om toegang te krijgen tot elektronische apparaten. Staat jouw wallet op een usb of harde schijf? Dan zal het nog eenvoudiger worden om rechtstreeks op zoek te gaan naar bewijsmateriaal.

Moet ik me zorgen maken?

Ben je een terrorist of crimineel? Dan mag een zorgeloos leven geen vereiste zijn. In het ander geval zijn alle zorgen overbodig. Voor zij die dromen van een wereld waarbij gecentraliseerde organen buitenspel gezet worden, is het zelfs heuglijk nieuws: des te meer overheden de veiligheid van het systeem kunnen garanderen, des te groter de bestaanszekerheid van het systeem ook zal zijn.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie