Dossier coronavirusIn de pers

Brusselse coronapremie voor uitbaters van taxibedrijven

De Brusselse regering heeft haar coronasteunpakket nu ook uitgebreid naar de uitbaters van taxibedrijven en zogenaamde VVB-diensten (verhuur voertuigen met bestuurder). Ook zij kunnen een eenmalige premie ontvangen die ze moeten aanvragen bij Brussel Mobiliteit. De eenmalige premie bedraagt 3.000 euro. De coronapremie is echter allesbehalve onvoorwaardelijk.

Voorwaarden voor Brusselse coronapremie voor taxibedrijven

De premie is er enkel voor uitbaters die beschikken over een door Brussel Mobiliteit uitgereikte vergunning. Die vergunning moet bovendien voor 19 maart 2020 zijn uitgereikt. Daarnaast moeten ze alle verplichtingen op het gebied van het milieurecht, sociaal recht en arbeidsrecht naleven en mogen ze geen sanctie hebben gekregen voor het overtreden van de coronamaatregelen. Wanneer het taxibedrijf opzettelijk foute inlichtingen verstrekt of nog gekregen subsidies voor werkgelegenheid en economie moet terugbetalen, heeft het geen recht op de coronapremie.

Ook in volgende gevallen hebben ze geen recht op de premie:

  • Het taxibedrijf bevindt zich in staat van faillissement of vereffening of heeft de werkzaamheden gestaakt
  • Het taxibedrijf heeft een gerechtelijke reorganisatie gedaan
  • Het taxibedrijf heeft aangifte gedaan van faillissement
  • Het taxibedrijf maakt voorwerp uit van een procedure van vereffening, gerechtelijke reorganisatie
  • Het taxibedrijf verkeert in een vergelijkbare toestand door een soortgelijke procedure

Deze voorwaarden gelden bovendien niet alleen bij het toekennen van de coronapremie maar ook voor de komende drie jaar. Bij een overtreding moet de uitbater van het taxibedrijf de volledige coronapremie terugbetalen.

Aanvragen van de Brusselse coronapremie voor taxibedrijven

De coronapremie wordt niet automatisch toegekend, maar moet worden aangevraagd via de website van Brussel Mobiliteit. De aanvraag moet ten laatste op 30 juni 2020 worden ingediend. Binnen de drie maanden na de ontvangst van de aanvraag zal Brussel Mobiliteit de beslissing aan de begunstigde betekenen. De coronapremie wordt toegekend op een Belgische bankrekeningnummer die op naam staat van de begunstigde.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie