ProcesProcesvoering

De ene advocaat is de andere niet

De redenen om een advocaat onder de arm te nemen kunnen enorm uiteenlopend zijn. Gaande van kleine akkefietjes tot gigantische rechtszaken. Sowieso is het altijd aangeraden je te laten bijstaan door een advocaat in plaats van jezelf te verdedigen. Een advocaat bijt zich vast in je zaak en zal altijd in jouw belang handelen. Maar net zoals er honderden redenen zijn waarvoor je een advocaat nodig kan hebben, zijn ook al die advocaten in verschillende soorten zaken gespecialiseerd. Hoe vind je nu de advocaat die het best geschikt is voor jouw zaak? 

Van horen zeggen

De beste garantie op een advocaat die bij jou past, is nog steeds mond-tot-mond reclame. Zoek je bijvoorbeeld een goede advocaat in Brugge die ook nog eens gespecialiseerd is in familierecht? Dan leg je best je oor eens te luister bij vrienden, familie en kennissen. De kans dat iemand ooit al eens een advocaat nodig had, is groot. Op deze manier kan je snel  te weten komen of de advocaat past bij jouw zaak en of ook zijn persoonlijkheid en manier van aanpak je ligt. Want ook die zaken zijn belangrijk, zeker in gevoelige kwesties. 

Online zoektocht

Kan je je niet baseren op een doorverwijzing van iemand die je kent? Dan richt je je best tot het internet. Het is geen goed idee om de eerste de beste advocaat om de hoek te nemen. Je weet helemaal niet in welke materie hij gespecialiseerd is en of zijn stijl je ligt. Er zijn wel genoeg websites, zoals die van de orde van advocaten, die je een opsomming geven van aangesloten advocaten in België. Heb je iemand gevonden? Pluis dan zijn website uit en lees eventueel reviews op internet. 

Eerste keer, goede keer? 

Met je advocaat moet het klikken. Dat bespaart je heel wat frustratie achteraf. Advocaten behandelen gevoelige kwesties, dus je moet je helemaal goed voelen bij de persoon waar je terecht komt. De ene houdt van een joviale aanpak, de andere heeft graag een advocaat die streng is en rechtdoorzee. 

Om te weten of er een match is tussen je advocaat en jou, vraag je een intakegesprek aan. Bij heel wat kantoren is dit eerste gesprek gratis. Vraag dit wel op voorhand, je wil immers niet voor verrassingen komen te staan. In dit intakegesprek luistert de advocaat naar de reden waarom je iemand zoekt en zal zij of hij kunnen zeggen of dit kantoor de geschikte partner is voor jou. Het is namelijk ook voor de advocaat niet aangenaam om een zaak aan te nemen waarin ie niet gespecialiseerd is of iemand te verdedigen waar hij niet meteen een band mee voelen. 

Het is dus zeker in het belang van zowel jou als van de advocaat om je zoektocht niet onbezonnen aan te vangen. Laat je informeren, lees reviews en ga af op een eerste gesprek. Klikt het niet? Zoek dan verder. Het is zeker de extra moeite waard! 


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie