Cryptocurrency als wettig betaalmiddel. Je komt het nog niet veel tegen, maar toch wordt de kans steeds groter dat je crypto tussen de betaalopties op een website, of zelfs fysiek in een restaurant of winkel, tegenkomt. Is dit alleen nog maar mogelijk bij bedrijven en webshops die in het buitenland gevestigd zijn? Of is het in Nederland ook toegestaan om met cryptocurrency te betalen? Lees hier hoe het in Nederland juridisch geregeld is.
Cryptocurrency als virtueel betaalmiddel
Er zijn verschillende manieren om de cryptocurrency te omschrijven. De verschillende namen wekken de indruk dat het om munten gaat, zoals bijvoorbeeld de Bitcoin. We hebben het bovendien over Engelse termen als currency en spreken ook over cryptovaluta.
Al deze benamingen geven het gevoel van een munteenheid. Zeker bij de consument. Want cryptovaluta vertegenwoordigt een economische waarde waar je mee kunt betalen. Maar de vraag is natuurlijk of dat juridisch ook zo aangemerkt kan worden.
Rechtelijke uitspraken
De Nederlandse rechtbank heeft al in 2015 in een vonnis bepaald dat (in deze specifieke zaak) de Bitcoin niet als valuta mag worden beschouwd. Het is echter wel een ruilmiddel. De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) heeft als gevolg daarvan bepaald dat cryptovaluta dus als ruilmiddel onder virtuele valuta valt.
Volgens crypto website cryptodomein.nl zijn er een aantal bepalingen essentieel. Namelijk de constatering dat het niet belangrijk is dat deze digitale waarde niet door de Nederlandse bank of overheid uitgegeven. En het feit dat de digitale valuta niet gekoppeld hoeft te zijn aan de wettelijke valuta van het land, in dit geval dus de euro.
Als laatste voldoet de cryptocurrency aan de eigenschap dat het in de maatschappij als ruilmiddel wordt geaccepteerd en dat het digitaal overgedragen en verhandeld kan worden, maar ook opgeslagen.
Volgens de cybercrimekamer van het Gerechtshof Den Haag is het bovendien niet alleen een voorwerp waar je mee kunt betalen, maar het is ook een voorwerp dat in beslag genomen kan worden of witgewassen kan worden.
Waarom zijn de juridische aspecten zo belangrijk?
De handel in cryptocurrency is niet te vergelijken met de transacties van traditionele betaalmiddelen. Overheden hebben dus weinig inzage in en grip op de uitwisseling van de bitcoins. Dat maakt het ondoorzichtig. Daarnaast is het relatief nieuw en de wet- en regelgeving van veel landen is niet op deze manier van betalen voorbereid.
Om de zaken in goede banen te leiden, is het dus belangrijk dat voor zowel de overheid, de aanbieders en de gebruikers van cryptocurrency duidelijk is wat de rechten en plichten zijn van iedere belanghebbende.
De consument moet beschermd worden tegen malafide crypto-platforms, de overheid wil voorkomen dat er geld wordt witgewassen. En de cryptodienstverleners moeten niet alleen zorgen dat ze niet gehackt worden, maar ook dat ze in hun blockchain een correcte transactiegeschiedenis bijhouden van alle gebruikers. Tip: lees ook ons eerdere artikel over crypto belasting in België.
Is betalen met cryptovaluta dan illegaal?
In Nederland richt men zich in eerste instantie op de aanbieders van de cryptocurrency. De leveranciers die legaal in Nederland hun diensten willen aanbieden, moeten dit officieel bij de toezichthouder aanvragen. Dit is de Nederlandsche Bank. Als de aanbieder niet voldoet aan de eisen, zoals bijvoorbeeld een degelijke bedrijfsvoering en klantonderzoek, krijgt de aanbieder geen vergunning.
Voor de consument liggen er meer mogelijkheden. Hier is nog geen juridische regelgeving voor vastgelegd. Dat betekent dat je als consument in Nederland gerust met cryptocurrency mag betalen, het mag bezitten en erin mag handelen. Waarbij je uiteraard altijd in gedachten moet houden dat de waarde van de cryptovaluta sterk kan schommelen.