Economie

Flexi-jobs zijn in meer sectoren mogelijk

Het nieuwe jaar brengt altijd weer wat wijzigingen met zich mee. Zo vergaat het ook de flexi-jobs. Sinds 1 januari 2023 kunnen namelijk meer werkgevers een beroep doen op flexi-jobbers. Dit volgt uit de programmawet die op 30 december 2022 is gepubliceerd. De nieuwe sectoren laten zich kenmerken door piekmomenten, waardoor het inzetten van flexibel personeel er noodzakelijk is.

Uitbreiding toepassingsgebied flexi-jobs

Flexi-jobs zijn een gewilde manier van werken, vooral onder jongeren die naast hun job een centje bij willen verdienen. In een aantal sectoren zijn flexi-jobs al langer mogelijk. Dat is onder meer het geval voor de horecasector, de voedingsnijverheid, de detailhandel, de kappers en de schoonheidszorg. Met de nieuwe reeks sectoren die toegestaan worden, kunnen nog meer mensen kiezen voor deze manier van werken. Het toepassingsgebied is intussen uitgebreid tot PC 223 (sport), PC 303.03 (bioscoopzalen), PC 304 (vermakelijkheidsbedrijf, maar met uitzondering van artistieke functies) en PC 330 (gezondheidsinrichtingen en -diensten). Wanneer er een specifiek paritair comité wordt opgericht voor de evenementensector kan het toepassingsgebied ook hiertoe worden uitgebreid. Dit laatste is reeds in de wet voorzien.

Flexi-jobbers die aan de slag gaan in de PC’s 223, 303.03 en 304 moeten een flexiloon ontvangen van ten minste 11,81 euro per uur. Dit bestaat uit een flexi-uurloon van 10,97 euro en een flexi-vakantiegeld van 0,84 euro per uur. In de zorg dient men een hoger flexiloon te betalen van 15,39 euro per uur (flexi-uurloon en flexi-vakantiegeld).

Voorwaarden en formaliteiten

Net als in de andere sectoren waar flexi-jobs al langer mogelijk zijn, dienen flexi-jobbers aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo dient men bijvoorbeeld reeds 4/5 van een voltijdse tewerkstelling te werken. De voordelen (vrijstelling van belasting en gewone socialezekerheidsbijdrage, maar wel een bijzondere bijdrage) zijn eveneens van toepassing. Verder dient er een raamovereenkomst en een individuele arbeidsovereenkomst te worden gesloten, alsook dient de werkgever tijdig een Dimona-aangifte te doen (type Dimona FLX).


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie