GevangenisstrafStraf

Foute persoon in de cel? Het zou niet meer mogen

Wanneer een nieuwe gedetineerde in de gevangenis aankomt, neemt de penitentiaire instelling vingerafdrukken af. Deze vingerafdrukken worden in principe enkel gebruikt voor interne identificatie. Ze bieden met andere woorden geen zekerheid dat de juiste persoon in de cel belandt. Met een nieuw KB van 11 maart 2019 komt daar vanaf 29 maart 2019 verandering in.

Problematisch bij mensen van vreemde origine

Volgens de huidige reglementering had de gevangenis geen toegang tot de ANG en kon men de vingerafdrukken dus niet vergelijken met deze die de politie had afgenomen. In principe was dat ook niet nodig, want gevangenissen baseren zich uiteraard op de gegevens uit het vonnis en de opsluitingstitel en vergelijken het met de identiteitspapieren en het Rijksregisternummer.

Bij mensen van vreemde origine is dat echter niet altijd even eenvoudig. Zeker omdat mensen van vreemde origine soms een niet courante naam hebben, om vervolgens bij de feiten een andere niet courante naam op te geven. Dan is het vaak niet helemaal duidelijk dat de nieuwe gevangene ook effectief de gevangene is die men in het vonnis aangeeft.

Gevangenis krijgt toegang tot de ANG

Door de gevangenis toegang te geven tot de ANG moet de vaststelling van de identiteit eenvoudiger worden. Zo zullen de vingerafdrukken die men in de gevangenis afneemt automatisch worden verzonden naar de ANG. Indien er een match is, stelt zich geen probleem. In het andere geval zal men een administratief onderzoek opstarten en zal men de echte identiteit van de gevangene trachten na te gaan.

Een crimineel die pakweg zijn neef naar de cel stuurt? Het zou niet meer mogen gebeuren. Of het zou met de vingerafdruk toch gewoon moeten worden opgemerkt.

 

Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie