EconomieFiscaalZelfstandig & Vennootschap

Fruit voor personeel aftrekbaar, maar ook voor de zelfstandige?

In veel bedrijven zien we de fruitmand in de keuken verschijnen. Lekker gezond en bovendien gaat het ook nog eens om een sociaal voordeel. Voor de werkgever is de kost gewoon aftrekbaar en voor het personeel is het voordeel onbelast. Ook de btw is gewoon aftrekbaar. Maar hoe zit het met de zelfstandige die ook zelf een appeltje voor de dorst lust?

Niet aftrekbaar in hoofde van de zelfstandige

Als zelfstandige kan je jezelf echter geen fruitmandje kopen. In hoofde van de zelfstandige gaat het immers om een uitgave van persoonlijke aard. En uitgaven van persoonlijke aard zijn nooit aftrekbaar. Niet voor de inkomstenbelasting en niet voor de btw. Indien je dan weer over personeel beschikt, stelt er zich geen probleem want dan is de fruitmand gewoon voor het personeel… Toch?

Wel mogelijk voor bestuurders of zaakvoerders

Wanneer je daarentegen niet in een eenmanszaak maar in een vennootschap werkt, liggen de kaarten anders. Bedrijfsleiders kunnen immers ook gewoon sociale voordelen genieten. Een bedrijfsleider kan zichzelf dus trakteren op een lekker fruitmandje. Dit wordt niet belast en is gewoon aftrekbaar in de vennootschap, zelfs indien de vennootschap verder niet over personeel beschikt.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie