De burgerLeven & Wonen

Hervorming registratiebelasting: snel een woning kopen of toch wachten?

Het onderscheid tussen groot en klein beschrijf wist jarenlang de Vlaamse woningmarkt te domineren. Tegen de zomer van 2018 zou daar verandering in moeten komen. De tarieven van respectievelijk 5% en 10% zouden vervangen worden door een eenvormig tarief van 7%. Nog snel een woning kopen om te genieten van het klein beschrijf? Zo eenvoudig is het niet.

Wie koopt?

De wijziging naar een eenvormig tarief van 7% zou enkel gelden voor particulieren die hun eerste eigen gezinswoning kopen. Voor wie een tweede verblijf koopt, bedrijfsvastgoed koopt of wanneer een vennootschap vastgoed aanschaft, zou dat tarief niet gelden. Voor hen wijzigt er met andere woorden weinig.

Particulier en groot beschrijf: wachten

Dat is alvast het goede nieuws. Gaat het om de eerste eigen gezinswoning (groot beschrijf)? Dan wacht je als particulier beter maar even met het aankopen van de woning. Een verschil van 3% is immers niet min en zal in een fikse besparing op de registratiebelasting.

Klein beschrijf en waarde > 200.000 euro

Gaat het om een klein beschrijf en is de waarde van de woning hoger dan 200.000 euro? Dan koop je maar beter nu nog snel jouw woning. De registratiebelasting is nu nog 2% lager. De datum van het compromis is doorslaggevend voor het concrete tarief (5% of 7%). Dat wist de Vlaamse Regering ons alvast te vertellen. Geen zorgen dus als je pas na de wijziging voor de notaris moet verschijnen.

Klein beschrijf en waarde < 200.000 euro

Bovenstaande redenering geldt niet voor woningen met een waarde lager dan 200.000 euro. Voor hen zou er immers een bijkomstige korting moeten komen die gelinkt wordt aan de aankoopprijs van de woning. Er zou hierbij een abattement van 80.000 euro verkregen worden in plaats van de huidige 15.000 euro.

Stel: je koopt vandaag een woning aan klein beschrijf. De woning kost 175.000 euro. Minus het abattement van 15.000 euro betaal je 5% op 160.000 euro, zijnde 8.000 euro. Na de hervorming is het abattement 80.000 euro en zou je dus 7% moeten betalen op 95.000 euro. Het verschil: 6.650 euro in plaats van 8.000 euro. Een besparing van maar liefst 1.350 euro door de compromis pas na de wijziging te ondertekenen.

Opgelet: de grens van 200.000 euro zal hoger liggen (220.000 euro) in de Vlaamse kernsteden of in de Vlaamse rand rond Brussel.

Tip: koop je na de wijziging een woning? Dan is het fiscaal voordeel tussen 199.000 euro en 201.000 euro gigantisch. Waarschijnlijk zal ook de immosector hierop inspelen en kan je zo mogelijks nog betere verkoopvoorwaarden afdwingen.

Wel opletten bij onredelijk laag KI

Het systeem van kadastraal inkomen is hopeloos verouderd. Dat vormde trouwens ook de reden voor de grote hervorming. Koop je nu nog snel een woning met een waarde hoger dan 200.000 euro aan klein beschrijf (laag KI), dan loop je echter het risico dat het KI alsnog verhoogd wordt. Wordt dat kadastraal inkomen aangepast naar een waarde hoger dan 745 euro? Dan zal je nu 10% betalen in plaats van de 7% indien je toch gewacht had.

Teken daarom enkel nog een compromis indien er een opschortende voorwaarde instaat waarbij het ki niet hoger mag zijn dan 745 euro.

Samengevat


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie