Staat & BestuurVeiligheid en defensie

Hervorming Voetbalwet: krachtig ingrijpen tegen voetbalsupporters

De hervormde Voetbalwet geeft stewards en politiemensen meer mogelijkheden om in te grijpen bij ontoelaatbaar supportersgedrag. Ook de Voetbalcel zal gewijzigde bestraffingsmogelijkheden krijgen. De Voetbalwet werd verder ook afgestemd aan de hervormingen van vorig voetbalseizoen. Die wettelijke hervormingen werden toen om praktische redenen met een jaar uitgesteld.

Officiële waarschuwingen voor ontoelaatbaar supportersgedrag

De politiemensen zullen vanaf volgend voetbalseizoen zogenaamde ‘officiële waarschuwingen’ kunnen uitschrijven. Dat is bijvoorbeeld het geval indien een administratieve boete of andere sanctie minder geschikt is én de supporter niet eerder een inbreuk op de Voetbalwet beging. In de praktijk zal het met andere woorden gaan over lichte vergrijpen. Via een later uitvoeringsbesluit zal de Voetbalcel een centraal register oprichten zodat de waarschuwingen van alle politiezones gecentraliseerd worden.

Ook officiële waarschuwingen voor Voetbalcel

De Voetbalcel moet waken over de continuïteit over de verschillende politiezones. Indien zij merken dat een politiezone systematisch geen waarschuwingen uitschrijft, zullen ook zij straffen kunnen bijstellen en zelf officiële waarschuwingen kunnen uitschrijven. Deze bevoegdheid van de Voetbalcel is echter onderhevig aan een beperking: het kan enkel indien er sprake is van verzachtende omstandigheden.

Meer bevoegdheden voor stewards

De stewards zullen extra taken en bevoegdheden krijgen. Afhankelijk van de afgeronde opleiding zullen zij onder andere:

  • Het verkeer mogen regelen in overleg met de politiezones;
  • Scheidsrechters en spelers mogen begeleiden bij hun aankomst en dit tot hun vertrek;
  • Ingezet mogen worden bij voetbalevenementen (bv. uitzending op grote scherm bij verplaatsingsmatch);
  • Verboden voorwerpen in beslag nemen.

Risicoclubs in de amateurreeksen zullen overigens bij KB verplicht kunnen worden om stewards in te zetten.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie