EconomieInsolvabiliteit & schuldenWerk & SociaalWerk en ontslag

Hoe zit het met de anciënniteit van overgenomen Brantano-personeel?

Op 3 augustus werd Brantano failliet verklaard. Op 11 september 2020 werd vervolgens duidelijk dat Deichmann SE, de grootste schoenenretailer van Europa, 40 Brantanowinkels zal overnemen. Deze winkels zullen tot vanHaren-winkels worden omgevormd. Het personeel zou echter niet worden overgenomen. Deichmann SE heeft wel aangegeven dat ze steeds voor een nieuwe functie mogen solliciteren, maar dat ze dan hun anciënniteit en arbeidsvoorwaarden niet zouden meenemen. Kan dat zomaar?

Overname van personeel niet verplicht

Bij de overname van een onderneming na een faillissement is het in ieder geval niet verplicht om ook het personeel over te nemen. Dat zou ook niet helemaal stroken met de economische realiteit: soms is een overvloed aan personeel net de reden dat een bedrijf economisch niet meer rendeert. De verplichte overname van het personeel zou een overname van de activa moeilijk of zelfs onmogelijk kunnen maken, waardoor schuldeisers worden benadeeld. De curator krijgt alle vrijheid om de best mogelijke overnamedeal te sluiten zodat zoveel mogelijk schuldeisers centen zien.

Respecteren van anciënniteit en collectieve arbeidsvoorwaarden

Wanneer het personeel wel wordt overgenomen, gelden de bepalingen van cao nr. 32bis. Deze cao geeft aan dat de overnemer rekening moet houden met de anciënniteit en de verworven arbeidsvoorwaarden bij de vorige werkgever. Hiervan kan enkel worden afgeweken als de nieuwe werkgever en de overgenomen werknemer andere voorwaarden zouden bedingen.

Toch heeft Deichmann SE alvast aangegeven dat er van zo’n behoud geen sprake zal zijn. En dat heeft allicht veel te maken met de toepasselijkheid van de bepalingen van Hoofdstuk III van cao nr. 32bis. Dit hoofdstuk is enkel van toepassing als de overname binnen een termijn van twee maanden na de datum van het faillissement geschiedt (ofwel tot 3 oktober 2020). Deze termijn kan vervolgens twee keer met twee maanden worden verlengd door de curator (ofwel tot 3 februari 2021). En daar wringt de schoen.

Hoeft het te verbazen dat de overnemer alvast heeft aangegeven dat de winkels in de loop van februari 2021 worden overgenomen? Als de overname ook dan pas wordt geofficialiseerd, kunnen ex-medewerkers geen rechten putten uit cao nr. 32bis. Ze kunnen dan enkel opnieuw aan de slag onder de nieuwe voorwaarden en zonder dat ze hun bij Brantano opgebouwde anciënniteit behouden. Natuurlijk kunnen ze wel nog steeds onderhandelen, maar Deichmann SE zal waarschijnlijk geen voetbreed wijken.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie