EconomieFiscaalZelfstandig & Vennootschap

Is mijn factuur aftrekbaar als hij niet btw-conform is?

Is een factuur aftrekbaar als beroepskost, ook wanneer hij niet btw-conform is? De rechter te Bergen brengt duidelijkheid.

Houdt de aftrekbaarheid als beroepskost verband met de btw-conformiteit?Houdt de aftrekbaarheid als beroepskost verband met de btw-conformiteit?

Het is een vaak gehoord discussiepunt en deze keer ging ook de fiscale controleur mee in het verhaal: “een factuur zou niet aftrekbaar zijn als beroepskost als hij niet btw-conform is“. In de praktijk ging het hier om een factuur waarop niet alle verplichte vermeldingen stonden die er volgens de btw-wetgeving wel op zouden moeten staan. De controleur verwierp de factuur: niet aftrekbaar in de btw & niet aftrekbaar als beroepskost. De belastingplichtige was niet akkoord en trok naar de rechter: die laatste deed nu een uitspraak.

De rechter fluit de controleur nu terug

De rechter te Bergen (13/09/17) besloot dat het ene (de aftrekbaarheid als beroepskost) onafhankelijk verloopt van het andere (de aftrekbaarheid en conformiteit als btw-factuur).

De beoordeling of een factuur al dan niet aftrekbaar is, moet dus niet bekeken worden op basis van de btw-wetgeving, wel op basis van artikel 49 WIB: «de kosten moeten gemaakt of gedragen zijn om belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden».

Opgelet: De niet-vermelding van enkele verplichte btw-gegevens kan wel nog steeds resulteren in het verwerken van de btw-aftrek van die facturen.

(Rechter te Bergen): De beoordeling van de aftrekbaarheid van een factuur als beroepskost, staat los van de verplichte BTW-vermeldingen


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

1 reactie

Geef een reactie