Sociale ondersteuningWerk & Sociaal

Kaart van nationale solidariteit voor slachtoffers van terreur

Slachtoffers van terreur die het speciale beschermingsstatuut gekregen hebben, zullen automatisch een Kaart van nationale Solidariteit krijgen. Deze kaart moet hen bepaalde voordelen toekennen zoals we het ooit ook al kenden bij oorlogsslachtoffers.

Het model van de kaart is er

Het model van de kaart werd reeds gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 22 januari 2018. Onder andere de naam van het slachtoffer en het Rijksregisternummer zullen aanwezig zijn op de voorzijde van de Kaart van nationale Solidariteit.

Welke voordelen brengt de kaart met zich mee?

Het beschermingsstatuut zelf geeft reeds recht op een herstelpensioen en de terugbetaling van de gemaakte medische kosten. De kosten voor de psychologische verzorging worden terugbetaald indien ze verband houden met de terreurdaad.

Ook zou de Kaart van nationale Solidariteit nog extra voordelen met zich mee moeten brengen. In het gepubliceerde besluit worden deze echter niet aangegeven. Een eerdere wet heeft het dan weer over gratis openbaar vervoer. Op de website van de federale overheid lezen we ook de houder ervan zou betrokken worden bij het eerbetoon aan de Natie en men zich zou kunnen laten erkennen als slachtoffer van een terreurdaad bij musea en huisvestingsmaatschappijen.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

2 reacties

Geef een reactie