ProcesProcesvoering

Kennis rond rechtsbijstandverzekering blijkt ondermaats te zijn

Een onlinebevraging van de Orde van de Vlaamse Balies (OVB) toont aan dat de kennis over de rechtsbijstandverzekering ondermaats is. Frappant is dat velen zonder advocaat voor de politierechter verschijnen terwijl ze via hun rechtsbijstandverzekering een beroep konden doen op een advocaat. Tijd voor de verzekeraars om actie te ondernemen?

Weinig kennis over rechtsbijstand

Het onderzoek van de Orde van Vlaamse Balies toont aan dat jongeren (tussen 18 en 34 jaar) het minst kennis hebben van rechtsbijstand. Ruim 16% van hen geeft aan dat zij nog nooit van rechtsbijstand gehoord hebben, terwijl 29% aangeeft er wel al van gehoord te hebben maar niet weten wat rechtsbijstand is. Op basis van een bevraging op de zitting van de Vlaamse politierechtbanken blijkt dan weer dat de jongeren het vaakst aanwezig zijn op de politierechtbank (44%) maar dat ruim 38% van hen die zich laten bijstaan door een advocaat, dat niet doen via de rechtsbijstandverzekering. Ter vergelijking: bij 55-plusser schakelt slechts 6% hun advocaat in via een andere weg dan de rechtsbijstandverzekering.

Groot vertrouwen in verzekeraar

Ongeveer 9 op de 10 Vlamingen overwegen om de advocaat te nemen die hun rechtsbijstandverzekeraar voorstelt. Ruim 1 op 2 Vlamingen zou dan weer denken dat de verzekeraar automatisch de advocaat aanwijst. Uiteraard is ook dat een grote misvatting. Bijzonder is bovendien dat die misvatting ook bestaat bij 34% van degenen die een rechtsbijstandverzekering hebben.

Zonder advocaat naar de politierechtbank

Maar liefst 70% van degene die moeten verschijnen voor een Vlaamse politierechter doen dat zonder advocaat. Ongeveer de helft van de beklaagden en slachtoffers wist niet eens of ze al dan niet een rechtsbijstandverzekering hadden en dus beroep konden doen op een advocaat naar vrije keuze. Hadden ze dat wel geweten? Dan had 62% van die groep wel de bijstand van een advocaat gevraagd.

Bijzonder is ook dat 6% van de slachtoffers en beklaagden die hun verzekeraar inlichten omtrent hun verschijning voor de rechtbank, te horen krijgen dat ze beter geen advocaat zouden raadplegen. In 21% van de gevallen kregen de slachtoffers en beklaagden zelfs nooit te horen dat ze recht hadden op een advocaat betaald door de verzekeraar.

Nood aan sensibilisering en informatie

Via de rechtsbijstandverzekering kan de verzekerde zich bij een juridische procedure laten bijstaan door een advocaat naar keuze. De rechtsbijstandverzekeraar zal conform de polis de noodzakelijke kosten betalen.

De cijfers tonen aan dat maar weinig verzekerden weet hebben van hun rechtsbijstandverzekering. Vaak wordt die verzekering dan ook afgesloten in het kader van een pakketverzekering. Zo kan een rechtsbijstandverzekering soms afgesloten worden in combinatie met een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid auto of een familiale verzekering. Het valt dan ook aan te raden om bij een juridische procedure steeds na te gaan of er een rechtsbijstandverzekering gekoppeld is aan een of meer afgesloten polissen.

Uiteraard is er ook de oproep naar verzekeraars toe: schenk meer aandacht aan de bewustmaking rond dit type verzekering. Informeer verzekerden over hun rechten. Vooral bij jongeren lijkt dat extra belangrijk te zijn. En bovenal: doe dat ook wanneer het ‘slechts’ een onderdeel vormt van een andere afgesloten polis.

Geef een reactie