Aansprakelijkheid

Loslopende hond aangereden: wat moet je weten?

Net wanneer je denkt dat er geen kat in de buurt is, volgt er ineens een klap. Dieren blijven dieren en hun acties zijn onvoorspelbaar. Trillend als een juffershondje stap je uit en zie je het vierpotig slachtoffer voor je wielen liggen. Hondje had blijkbaar kattenkwaad uitgehaald en was ontsnapt! Altijd een spijtige zaak, maar er moeten meteen ook een aantal praktische zaken worden geregeld.

Wat moet je doen met het dier?

De eerste aandacht zal natuurlijk uitgaan naar het gewond dier en naar de omgeving. Ga meteen na of de eigenaar in de buurt is. Als er geen gevaar is voor de omgeving, het dier overleden is en je de eigenaar niet vindt, bel je de lokale politie. Indien er wel gevaar is voor de omgeving, bijvoorbeeld omdat een gewond dier agressief is of omdat het dood dier een gevaar vormt voor andere weggebruikers, bel je het noodnummer 101. Indien je de (lokale) politie verwittigt, zullen zij het nodige doen en eventueel ook de eigenaar opsporen. Raak gewonde dieren niet aan, omdat zij agressief kunnen reageren. Indien het dier overleden is, alles veilig is en de eigenaar in de buurt is, hoef je in principe de politie niet te verwittigen. Tenzij de eigenaar agressief reageert en de verzekeringspapieren niet wil invullen …

Wie moet de dierenarts betalen?

Hier geldt in principe de foutvraag. Wanneer jij gewoon aan normale snelheid reed en er ineens een hond over de weg rent, kan men jou dat bezwaarlijk aanrekenen. In zo’n geval beging je geen fout en moet je niets betalen.

Indien je echter wel in de fout was, bijvoorbeeld door abrupt uit te wijken of door je onaangepaste snelheid, is het een ander verhaal. Dan moet je in principe opdraaien voor de schade. In zo’n geval zijn de dierenartskosten of de restwaarde van het dier, na afschrijvingen, voor jouw rekening. Uiteraard kan je dan wel de autoverzekeraar aanspreken. Daar heb je die nu eenmaal voor.

Indien jij niet aansprakelijk bent, kan de eigenaar ook nog steeds de bewaker van het dier trachten aan te spreken. Denk bijvoorbeeld aan de buurvrouw die met de hond ging wandelen maar deze niet aan de leiband hield. Maar in de meeste gevallen zal de eigenaar niemand kunnen aanspreken. Hij moest zijn hond maar aan de leiband houden…

Wat als er schade is aan de wagen?

In dat geval geldt opnieuw hetzelfde: jij (of je omniumverzekeraar) moet de schade enkel slikken indien je zelf in fout was.

Het ‘voordeel’ is hier alvast dat de aansprakelijkheid van de bewaker of eigenaar van een dier verregaand is. De bewaker of eigenaar van het dier hoeft immers geen fout te maken om aansprakelijk te zijn. De bewaker moet er nu eenmaal rekening mee houden dat een dier onvoorspelbaar is, het kan uitbreken en het abrupt op de weg kan rennen. Enkel in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld omdat jij zelf in de fout was of omdat de hond ineens opschrok van hangjongeren die knalvuurwerk naar de hond gooiden, zal de bewaker niet aansprakelijk zijn. Maar in dat laatste geval kan je natuurlijk wel de hangjongeren of (de familiale verzekeraar van) hun ouders aanspreken.

Is de bewaker, de eigenaar of een derde aansprakelijk? Dan moeten zij ook opdraaien voor de schade aan je wagen. Daarom noteren jullie meteen het een en ander op het aanrijdingsformulier en maak je foto’s van de situatie. Indien de eigenaar of bewaarder niet gekend is, contacteer je eventueel de lokale politie. Indien de tegenpartij over een familiale verzekering beschikt, zal de familiale verzekering de schade aan je wagen vergoeden.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie