EconomieFiscaal

Nu ook belastingvermindering voor schenking aan stichtingen van erkende ziekenhuizen

Schenkingen aan goede doelen geven recht op een belastingvermindering. Dat weet intussen wel iedereen die de belastingdruk wenst te drukken. Nu zal ook een geldgift aan een stichting die opgericht werd door een erkend universitair ziekenhuis, recht geven op een belastingvermindering. Die belastingvermindering van 45% is er vanaf het aanslagjaar 2018.

Belastingvermindering voor schenking aan stichtingen van erkende ziekenhuizen

Tot op heden was er al een belastingvermindering voor geldschenkingen aan erkende universiteiten of gelijkaardige instellingen uit een andere EER-lidstaat. Vanaf nu wordt dat uitgebreid naar hun liefdadigheidsinstellingen.

Dat vormt een vertaling van de realiteit: steeds meer universitaire ziekenhuizen brengen bepaalde wetenschappelijke onderzoeken uit in nieuwe entiteiten. Zij doen dat onder andere om een efficiënt beheer mogelijk te maken en eveneens extra transparantie te kunnen schenken over het beheer van de financiën. Het is om dat wetenschappelijk onderzoek te stimuleren, dat ook hier een belastingvermindering voor de schenking mogelijk wordt.

In principe zou iedere stichting ook zelf een afzonderlijke aanvraag indienen om erkend te worden. Dat bleek echter een te grote rompslomp, waarna de wet van Biesen / Piedboeuf volgde.

Opgelet: waar tot 2012 de giften 100% fiscaal aftrekbaar waren, komen geldgiften (aan stichtingen van erkende ziekenhuizen) nu slechts in aanmerking voor een belastingvermindering van 45%.

Bijkomstige voorwaarden

De giften aan stichtingen van erkende ziekenhuizen geven enkel recht op een belastingvermindering indien ze minimum 40 euro bedragen. De schenker moet eveneens een kwijtschrift van de stichting kunnen voorleggen. De schenker kan bovendien maar maximaal 10% van het totale netto-inkomen fiscaal voordelig schenken en dit voor een maximum van 376.350 euro.

Echtgenoten en wettelijk samenwonenden

Voor echtgenoten en wettelijk samenwonenden met een gemeenschappelijke aanslag, wordt de belastingverdeling ongedeeld in functie van het belastbaar inkomen van de partners ten opzichte van de som van die belastbare inkomens.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie