Suriname is het land van de Surinamerivier. De rivier die kronkelt doorheen de jungle, maar soms toch nog de littekens draagt van een koloniale geschiedenis. Een koloniale geschiedenis die ook de Nederlandse taal naar het zuiden van Amerika bracht. Niet voor niets trekken jaarlijks veel Nederlanders op reis naar Suriname.
Voor Belgen is het land als toeristische bestemming veel minder bekend, hoewel het aan een duidelijke opmars bezig is. Ben jij van plan om op reis te gaan naar Suriname? Wat een goed idee! Maar lees dan wel eerst even deze vijf juridische en minder juridische aandachtspunten.
# 1. Regel een toeristenkaart
Indien je op reis gaat naar Suriname volstaat een toeristenkaart. Dit is een laagdrempeliger en goedkoper alternatief voor het visum. De toeristenkaart is geldig voor één reis en kan je enkel gebruiken indien je uitsluitend voor toeristische doeleinden naar Suriname reist. Het gaat om een los kaartje die je in jouw internationaal paspoort moet steken. Je kan de toeristenkaart aanvragen op het consulaat te Brussel, maar ook op Schiphol of bij aankomst op de Johan Adolf Pengel internationale luchthaven te Suriname.
# 2. Verplichte inentingen indien je op reis gaat naar Suriname
Indien je op reis gaat naar Suriname kom je terecht in een ander klimaat. Daarom laat je je vooraf maar beter inenten en win je medisch advies in. Sommige inentingen zijn zelfs verplicht om het land in te komen. In sommige gevallen is een inenting tegen gele koorts bijvoorbeeld verplicht en bescherming tegen hepatitis A is altijd een must. Via de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde vind je alle noodzakelijke informatie.
# 3. Vlieg niet met Blue Wings Airlines
Blue Wings Airlines biedt vanaf Suriname vluchten aan naar Georgetown en Cayenne. Echter werd de luchtvaartmaatschappij op de zwarte lijst geplaatst door de Europese Unie. Het zou dan ook onveilig zijn om met deze maatschappij te vliegen.
# 4. Zorgwekkende criminaliteit in Paramaribo
Op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken waarschuwt men duidelijk voor de zorgwekkende criminaliteit in hoofdstad Paramaribo. Vooral gewapende roofovervallen worden hierbij genoemd. Toch hoef je je in het toeristisch centrum geen zorgen te maken, terwijl je vooral ’s nachts de niet-toeristische buurten maar beter links laat liggen.
Verder adviseert de Federale Overheidsdienst Buitenlandse zaken om geen waardevolle voorwerpen openbaar te dragen, je bij voorkeur in gezelschap te verplaatsen, een kopie van de identiteitsdocumenten mee te nemen en bij problemen de ordediensten te contacteren. Je kan de politie bellen op het nummer 115.
Tip: Door het beperkt aantal geldautomaten in het land zal je vaak cashbedragen op zak hebben. Om het risico op verlies na een overval te beperken, bestaan er speciale opbergsystemen. Voor vrouwen is er bijvoorbeeld een speciale geldzak die je aan de bh kunt bevestigen, terwijl er voor mannen broeksriemen zijn met een inwendig vakje om geld op te bergen.
# 5. Respecteer de lokale wetgeving
Als toerist ben je te gast in Suriname. Net zoals in andere landen dien je dan ook de lokale wetgeving te respecteren. Belangrijke aandachtspunten zijn:
- Streng beleid ten aanzien van drugs (zelfs de kleinste hoeveelheid);
- Het is verboden om foto’s te nemen van militaire bouwwerken;
- Neem geen foto’s van mensen zonder hun toestemming;
- Er is sprake van een strikte reglementering ten aanzien van de invoer van planten en dieren.