EconomieZelfstandig & Vennootschap

Openbaarmaking jaarrekening wordt in 2019 duurder voor vzw’s

Vzw’s en internationale vzw’s (ivzw’s) moeten hun jaarrekening neerleggen bij de Nationale Bank. Het opmaken moeten ze doen via het verkort of het volledig model. Voor het neerleggen van die jaarrekening moeten zij een bijdrage betalen. De hoegrootheid van die bijdrage is afhankelijk van het type neerlegging. Zo is een neerlegging op papier bijna dubbel zo duur dan een elektronische neerlegging van een xbrl-bestand. In 2019 bedraagt de kostprijs van die neerlegging opnieuw een beetje meer. Het is het gevolg van de stijging van de consumptieprijsindex.

Prijs neerlegging xbrl-jaarrekening vzw 2019

XBRL is een open standaard om financiële gegevens uit te wisselen. Het wordt veelvuldig gebruikt om te rapporteren aan controle-instanties en overheden. De meeste professionele boekhoudpakketten beschikken over de mogelijkheid om gegevens om te zetten in xbrl-bestanden.

Omdat de verwerking van die gegevens bijna volledig automatisch kan gebeuren, is de kostprijs van deze neerlegging een stuk lager. In 2018 kostte het nog 66,80 euro. Vanaf 1 januari 2019 stijgt het wel met bijna twee euro en zal het 68,70 euro kosten.

Prijs neerlegging pdf-jaarrekening vzw 2019

De elektronische neerlegging van een pdf-bestand is goedkoper dan de neerlegging op papier, maar het verschil is wel heel klein. In 2018 ging het om 121,50 euro in plaats van 127,50 euro, oftewel een besparing van zes euro. Vanaf 1 januari 2019 zal de elektronische neerlegging van een pdf-bestand 124,80 euro kosten. Hiermee wordt het verschil met de neerlegging op papier wel een beetje groter.

Prijs papieren neerlegging jaarrekening vzw 2019

De neerlegging op papier, de duurste manier voor een vzw om de jaarrekening neer te leggen, kostte in 2018 nog 127,50 euro. Vanaf 1 januari 2019 zal dit 131 euro bedragen.

Prijs verbeterde neerlegging jaarrekening vzw 2019

Tot slot is ook de prijs voor het neerleggen van een verbeterde jaarrekening gestegen. Die prijs is identiek aan deze van de elektronische neerlegging van een xbrl-bestand. Ook hier stijgt de prijs dus van 66,80 euro naar 68,70 euro in 2019.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Geef een reactie