BoeteGevangenisstrafStraf

Opnieuw vrijspraak voor upskirting: wetgever moet ingrijpen

De moeilijke situatie van upskirting is eerder al uitvoerig besproken. Voor wie het niet kent: upskirting is het (meestal) heimelijk fotograferen onder iemands rok. Sommige mensen raken dan ook seksueel opgewonden van het nemen van deze beelden en/of het later bekijken ervan. Het is een vorm van seksueel fetisjisme.

Het is zo dat voyeurisme in België wel strafbaar is, maar dat het in zo’n geval moet gaan om een persoon die een expliciete seksuele daad stelt of die ontbloot is. In de eerder besproken zaak oordeelde de correctionele rechtbank van Brugge dat de dames in kwestie niet ontbloot zijn daar zij ondergoed dragen. Volgens deze interpretatie doet degene die filmt of fotografeert – op voorwaarde dat de beelden voor eigen gebruik dienen –niets mis, want in België is het toegestaan om te fotograferen of te filmen in de openbare ruimte.

Niet ontbloot en dus niet strafbaar

In de parlementaire voorbereiding lezen we dat onder “ontblote persoon” het volgende te begrijpen valt: “persoon die een deel van zijn lichaam laat zien dat, op grond van de huidige maatschappelijke normen en het collectieve bewustzijn van de eerbaarheid, bedekt zou zijn gebleven indien de persoon had geweten dat hij werd bespied of gefilmd zonder diens toestemming.

In tijden dat we behoudens enkele kleine lapjes stof praktisch naakt op het strand liggen te zonnebaden, valt ondergoed dan ook nog maar moeilijk met “ontbloot” gelijk te stellen. Dit zou natuurlijk anders zijn wanneer de dame in kwestie geen ondergoed draagt.

In elk geval heeft de correctionele rechtbank van West-Vlaanderen, afdeling Veurne, deze zienswijze op 8 januari 2021 bevestigd. Er werd toen namelijk opnieuw een man vrijgesproken omdat de dames naar de strikte letter van de wet niet ontbloot waren. Tegen dit vonnis werd wel beroep aangetekend door het openbaar ministerie, dus dit moeten we nog even afwachten.

Wetgever moet ingrijpen

Toch zijn er in de rechtspraak ook voorbeelden te vinden waarbij een beklaagde die zich aan upskirting bezondigde wel werd veroordeeld. Dit gebeurde dan op basis van een creatieve motivering. Dat was bijvoorbeeld het geval bij een vonnis van 10 februari 2020 van de rechtbank van eerste aanleg Limburg, afdeling Tongeren.

Hoe dan ook biedt deze situatie maar weinig rechtszekerheid voor alle dames die al eens een rok en ondergoed willen dragen. Het toont bovendien aan dat de voyeurismewet op deze manier wordt uitgehold. Bij de wetgever valt te horen dat dit helemaal niet de bedoeling was en dat het upskirting wel strafbaar had willen stellen. Het lijkt er dus vooral op dat de wetgever moet ingrijpen.

Geef een reactie