Dossier coronavirusIn de persWerk & SociaalWerk en ontslag

Premie voor IBO-overeenkomsten die zijn stopgezet door coronamaatregelen

Verschillende IBO-cursisten zagen hun IBO-overeenkomst stopgezet ten gevolge van de coronamaatregelen. Zo’n IBO is een vorm van werkplekleren waarbij een cursist een opleiding combineert met activiteiten op de werkvloer. Bovenop hun uitkering krijgen ze dan een beperkte vergoeding van het bedrijf dat de IBO-cursist inschakelt. Doordat bedrijven nu moeten sluiten is de IBO-overeenkomst stopgezet en lopen ze nu die vergoeding mis. De Vlaamse regering heeft nu beslist dat het tegemoet zal komen aan het inkomensverlies van sommige van de IBO-cursisten.

Niet voor alle IBO-contracten

De tegemoetkoming is er enkel voor IBO-contracten die op 12 maart 2020 liepen of die nadien zijn stopgezet. De voorwaarde is wel dat het gaat alleen om stopzettingen ten gevolge van een opgelegde coronavirusmaatregel. Volgens de Vlaamse regering zouden 2.722 IBO-cursisten aanspraak maken op de tegemoetkoming.

Maandelijkse premie

Er wordt voorzien in een maandelijkse premie die wordt toegekend gedurende de initiële looptijd van de IBO-overeenkomst. Deze premie wordt in elk geval wel beperkt tot 12 juni 2020. De premie bedraagt 70% van de normale IBO-premie waar de cursist recht op zou hebben gehad.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie