EconomieLandbouw en dieren

Koop geen kat in de zak: registratieplicht voor alle katjes vanaf 1/11

Vanaf 1 november 2017 geldt er een identificatie- en registratieplicht voor alle katten in Vlaanderen.Vanaf 1 november 2017 geldt er een identificatie- en registratieplicht voor alle katten in Vlaanderen.

Begin vorig jaar werd het Besluit van de Vlaamse Regering ‘betreffende de identificatie en registratie van katten’ gepubliceerd. Intussen zijn de nodige uitvoeringsbesluiten ook verschenen en is er een inwerkingtreding: 1 november 2017. De regeling voorziet dat alle katten in Vlaanderen* zullen moeten geïdentificeerd en geregistreerd worden. Wat dat in de praktijk betekent voor jouw kat? Wij leggen het uit.

Wat houdt de identificatie- en registratieplicht in?

Het is aan het baasje (of de verantwoordelijke) om de kat te identificeren en te registreren voor de leeftijd van twaalf weken. Als de kat vroeger van baasje wisselt? Dan moet ook de identificatie en registratie vroeger gebeuren.

In de praktijk gaat het om een onderhuidse microchip die door de dierenarts wordt aangebracht. Ook wanneer de vorige microchip onleesbaar is geworden, zal er een nieuwe microchip moeten worden aangebracht.

Het decreet is op dit vlak alvast heel duidelijk: je mag nooit een kat kopen of krijgen die niet geïdentificeerd of geregistreerd is.

Op welke katten is de identificatie- en registratieplicht van toepassing?

De wetgever voorziet in de praktijk drie uitzonderingen:

  • Katten die gefokt worden voor gebruik in dierproeven; en
  • Katten die samen met hun baasje op reis zijn en hier minder dan zes maanden verblijven;
  • Een uitzonderingsregime voor de asielen (zie verder).

Alle andere katten moeten verplicht worden geïdentificeerd en geregistreerd.

Wat moet de dierenarts doen?

De dierenarts moet in de eerste plaats controleren of de kat niet al een leesbare microchip heeft. Is dat het geval, dan mag de dierenarts geen nieuwe microchip aanbrengen. Ook wanneer de kat uit het buitenland afkomstig is, heeft de dierenarts deze controleplicht. Bovendien moet hij/zij in dat geval ook controleren of de gegevens op de microchip overeenkomen met die uit het paspoort.

De dierenarts moet binnen de acht dagen na de identificatie van de kat de gegevens in de databank ingeven en de juistheid ervan bevestigen door middel van zijn elektronische id.  De verantwoordelijke van de kat ontvangt dan van de dierenarts een bewijs van die registratie.

De dierenarts zal verdere wijzigingen en gegevens verder blijven opvolgen. Wanneer de kat bijvoorbeeld gesteriliseerd wordt, dan zal de dierenarts dat opnieuw moeten aangeven in de databank.

Wat betekent dit voor de asielen?

Een asiel heeft toelating om ook niet-geïdentificeerde dieren op te vangen. Aangezien het baasje niet gekend is, is het moeilijk om meteen bepaalde gegevens op te nemen. Het kan niet de bedoeling zijn om het katje te identificeren onder andere gegevens (bv. een andere naam), dan wat de echte gegevens zijn van het diertje. Het asiel krijgt dus altijd eventjes de tijd om de kat uit de boom te kijken.

Wanneer een poes binnengebracht wordt in een asiel, dan moet het asiel die poes minstens 15 dagen ter beschikking houden. Misschien komt de eventuele eigenaar immers nog opdagen. Stuurt de eigenaar zijn kat, dan mag het asiel overgaan tot identificatie en registratie op basis van “geschatte” gegevens. Het diertje zal dan een nieuwe naam krijgen, tenzij de naam gekend is (bv. wanneer het een bandje heeft met een naam op).

Komt het baasje toch binnen de 15 dagen opdagen? Dan wordt het baasje meteen verplicht om het katje te laten registreren en identificeren op zijn/haar kosten. In het andere geval krijgt hij/zij het katje niet terug. Ook hier is de wetgever klaar en duidelijk.

Speciale databank voor jouw kat

Alle gegevens zullen worden genoteerd in een speciale databank. Dankzij die databank kunnen katjes die de weg kwijt waren opnieuw met hun baasje verenigd worden en kan de overheid de handel in katten ook veel beter controleren.

De databank bevat de volgende kattengegevens:

  • Het identificatienummer;
  • De geboortedatum van de kat;
  • De identificatiedatum van de kat;
  • Het geslacht van de kat;
  • De sterilisatiedatum;
  • Het ras;
  • De kleur en het type van de vacht;
  • De naam van de kat;
  • De status van de kat (bv. verloren , gestolen, gestorven of naar het buitenland geëxporteerd)

Verder bevat de databank ook enkele van jouw gegevens en van de dierenarts. Weet dat jij als verantwoordelijke ook inzage hebt in die gegevens. Over privacy hoef je je geen zorgen te maken: enkel de overheid, de dierenartsen, de asielen en jijzelf kunnen die gegevens inkijken.

Wat mag dat kosten?

Het beheer van de databank wordt volledig betaald door een retributie die jij als baasje zal moeten betalen op het moment van registratie. De kostprijs? Ongeveer 2,9 euro. Uiteraard komen daar nog de klassieke dierenartskosten bovenop, want voor de kat zijn staart doen ook zij het natuurlijk niet.

Opgelet: wordt er een kat weggegeven die niet gecastreerd, gesteriliseerd of geïdentificeerd is? Dan kan je dat melden bij de lokale politie of bij het Meldpunt van verwaarloosde of mishandelde dieren.

* Een gelijkaardige regeling is tevens voorzien voor Brussel en Wallonië.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie