Werk & SociaalWerk en ontslag

Stijging maximaal aantal overuren met overwerktoeslag

In het geval van overuren met overwerktoeslag geniet de werknemer een fiscaal gunstige behandeling. In principe bedroeg het maximaal aantal overuren met overwerktoeslag 130 uren. Dat wordt nu opgetrokken naar 180 uren.

Overuren met overwerktoeslag

Sommige werknemers genieten een belastingvermindering indien ze overwerk hebben gepresteerd dat recht geeft op een overwerktoeslag. Het gaat om een belastingvermindering van 24,75% van het totaal van de berekeningsgrondslagen voor de overwerktoeslag. Deze belastingvermindering wordt beperkt tot de belasting die verschuldigd is op de bezoldigingen die in de netto belastbare beroepsinkomsten zijn begrepen. Bovendien werd dit gunstregime beperkt tot 130 overuren.

Gunstregime overuren met overwerktoeslag opgetrokken

Het maximaal aantal overuren met overwerktoeslag wordt nu opgetrokken van 130 uren tot 180 uren. Dat staat te lezen in de wet van 23 maart 2019. Het opgetrokken aantal overuren heeft betrekking op de aanslagjaren 2020 en 2021.

Ten laatste tegen 30 juni 2020 zal de Ministerraad de impact van deze verhoging op de arbeidsmarkt evalueren. Bij een positieve evaluatie kan de maatregel voor onbepaalde duur worden verlengd (lees: ook voor de daaropvolgende aanslagjaren).


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie