BoeteStraf

Strengere aanpak van buitenlanders die rijden onder invloed

De federale regering voert vanaf 1 januari 2025 een reeks nieuwe maatregelen in om rijden onder invloed strenger aan te pakken. Het focust op zowel drugs als alcohol en dit met een specifieke focus op buitenlandse overtreders. Deze hervormingen zijn bedoeld om het rechtssysteem te uniformiseren en te zorgen voor een effectieve aanpak van zowel alcohol- als drugsgerelateerde overtredingen. Waar Belgische bestuurders al langer te maken hebben met een streng regime rond rijden onder invloed, gelden deze regels nu ook voor buitenlandse bestuurders die de Belgische wegen gebruiken. Dit is een belangrijke stap in het gelijktrekken van de handhaving en het voorkomen dat buitenlandse bestuurders zich onttrekken aan de Belgische verkeersregels.

Onmiddellijke inning wordt borgsom

Tot nu toe konden buitenlandse bestuurders bij zware alcoholovertredingen een onmiddellijke inning van 1.260 euro opgelegd krijgen. Vanaf 1 januari 2025 verandert dit echter. Bestuurders zonder vaste woonplaats of verblijfplaats in België die met een alcoholconcentratie tussen 0,50 en 0,65 milligram per liter uitgeademde alveolaire lucht (UAL) achter het stuur worden betrapt, kunnen geen onmiddellijke inning meer verwachten. In plaats daarvan moeten ze een borgsom betalen, die in consignatie wordt gehouden tot de zaak voor de rechtbank komt. Dit bedrag bedraagt eveneens 1.260 euro en dient als waarborg voor hun verschijning voor de rechter.

Door deze wijziging wordt de gelijkheid tussen Belgische en buitenlandse bestuurders versterkt. Voor Belgische bestuurders geldt een vergelijkbaar regime, met dat verschil dat er bij hen geen borgsom wordt geheven, maar wel een proces-verbaal wordt opgemaakt dat kan leiden tot een dagvaarding.

Geen voordeel meer voor buitenlandse bestuurders

De nieuwe maatregelen zijn vooral bedoeld om rechtvaardigheid en consistentie te waarborgen in de behandeling van verkeersdelicten. Buitenlandse bestuurders konden in het verleden soms profiteren van hun tijdelijke aanwezigheid in België, waardoor de gevolgen van hun overtredingen niet altijd even zwaar wogen als voor Belgische bestuurders. De Belgische bestuurders verschenen dan voor de rechtbank en de buitenlandse bestuurder was niet meer te bespeuren.

De invoering van de borgsom creëert nu een directe verplichting voor hen om zich te verantwoorden, zelfs als ze het land tijdelijk verlaten. Daarnaast wordt sinds 1 juni 2023 het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken bij alcoholovertredingen vanaf 0,50 mg/l UAL. Deze regel geldt zowel voor Belgen als buitenlanders en wordt doorgetrokken in de nieuwe maatregelen.

Ook bij het gebruik van drugs

Naast de striktere aanpak van alcoholintoxicatie, gelden er vanaf 2025 ook nieuwe regels voor buitenlandse bestuurders die onder invloed van drugs achter het stuur zitten. Net zoals bij alcoholovertredingen, zullen zij verplicht zijn om een borgsom te betalen in afwachting van hun proces wanneer een speekseltest of bloedproef positief uitvalt.

Deze som kan eveneens worden opgelegd bij het weigeren van een speekseltest, speekselanalyse of bloedproef. Hierdoor wordt de controle op drugsgebruik achter het stuur aanzienlijk aangescherpt, wat bijdraagt aan een veiliger verkeer in België. Belangrijk is dat de borgsom zal worden terugbetaald wanneer later blijkt dat er geen drugs aanwezig waren in het bloed van de bestuurder.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie