EconomieLandbouw en dieren

Strengere identificatieplicht bij honden: alleen Vlaanderen blijft achter

In Wallonië werd het al enkele maanden geleden ingevoerd en ook Brussel volgt het goede voorbeeld: de identificatie van de eigenaar van de hond met behulp van het rijksregisternummer.

Enkel indien er geen erkenningsnummer is

In Brussel volgt men nu het Waals voorbeeld: indien er geen erkenningsnummer is, dan moet het rijksregisternummer van de verantwoordelijke opgenomen worden op het certificaat. Een erkenningsnummer vinden we niet bij natuurlijke personen, wel bij erkende hondenfokkers. Voor alle duidelijkheid: die hondenfokkers moesten reeds hun erkenningsnummer opgeven.

De eigenaar identificeren

De grote doelstelling van het verhaal: de eigenaar kunnen identificeren. Via het rijksregisternummer gaat dat veel sneller en eenvoudiger en kan een hond sneller opnieuw bij zijn eigenaar terechtkomen – of, indien van toepassing, kan de eigenaar van de verwaarloosde hond bestraft worden.

In Wallonië bestond die verplichting al sinds maart en nu volgt Brussel ook. In Vlaanderen blijft het momenteel nog stil. Het moet wel gezegd worden: eind september kaartte Sabine Vermeulen, Vlaams Volksvertegenwoordiger, dit ook al aan bij minister Ben Weyts. Die laatste gaf aan het voorstel wel genegen te zijn. Nog even afwachten dus?


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie