Internationaal

Uitspraak in proces Apple & Samsung

De techbedrijven Apple en Samsung voeren al jaren een juridische strijd. Beiden beschuldigen elkaar ervan technologie te hebben gestolen. De rechter in Californië deed nu uitspraak.

Samsung zou de ronde hoeken van zijn toestel "gestolen" hebben van Apple

Het proces begon eigenlijk al jaren terug bij de introductie van de Samsung Galaxy. Eerder had Apple al zijn ronde hoeken geïntroduceerd en dus beschuldigde Apple de Zuid-Koreaanse techproducent ervan zijn technologie te hebben gestolen. Zogenaamd «intellectueel eigendom» heet dat dan.

Apple kreeg gelijk

In eerste aanleg kreeg Apple gelijk: Samsung had het intellectueel eigendomsrecht van Apple geschonden. Resultaat; Samsung moet een schadevergoeding ophoesten.  Aanvankelijk werd die vergoeding vastgelegd op 1 miljard dollar. Na nog een procedureslag werd dat echter teruggedrongen tot zo’n 0,4 miljard dollar, nog steeds een erg hoog bedrag. De bepaling van de schadevergoeding gebeurde op basis van de inkomsten die Samsung verkreeg door de inbreuk: die zouden ze moeten afstaan.

Samsung trok naar het Hooggerechtshof

Ook met de verlaging van de schadevergoeding kon Samsung lang geen vrede sluiten. Ze trokken naar het Hooggerechtshof in Washington, die nu een opmerkelijke uitspraak deed:

Wanneer een bedrijf slechts één of enkele delen van een ander intellectueel recht overneemt, kan het niet de bedoeling zijn dat dit bedrijf alle opbrengsten van het product af moet staan.

Het Hooggerechtshof toornt met andere woorden niet aan de eerdere uitspraak met betrekking tot het toekennen van een schadevergoeding, wel heeft het kritiek op de exacte berekening van diezelfde schadevergoeding. Een nieuwe lagere rechter zal nu een uitspraak moeten doen over het bedrag van die schadevergoeding, die waarschijnlijk een stuk lager zal liggen dan de eerder vooropgestelde 400 miljoen dollar.

Wist je dat: Apple en Samsung niet alleen vijanden zijn? In hun juridische procedure tegen Qualcomm vechten ze immers zij aan zij. Of hoe het tij soms keren kan.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie