Werk & SociaalWerk en ontslag

Vervangingsdag feestdagen 2019: werkgever moet ze binnenkort uithangen

Feestdagen die samenvallen met een zondag of een gewone inactiviteitsdag moet men in de onderneming vervangen door een andere dag waarop men wel gewoonlijk werkt. In 2019 is het enkel de Nationale Feestdag die op een zondag valt (zondag 21 juli 2019). De andere feestdagen zijn allemaal weekdagen. Voor de vervanging van deze feestdag(en) moet de werkgever hoe dan ook een specifieke procedure naleven.

Moet de ondernemingsraad een beslissing nemen?

Het is mogelijk dat het paritair comité reeds een beslissing heeft meegedeeld aan de Minister van Werk. Indien deze beslissing algemeen verbindend werd verklaard, kan zij uitwerking krijgen. Is dat niet het geval of werd er in het paritair comité niets besloten? Dan is het inderdaad de ondernemingsraad die een beslissing zal moeten nemen.

Indien er echter geen ondernemingsraad is of deze geen beslissing neemt, kan men een regeling treffen met de vakbondsafvaardiging of (indien ook die er niet is) via een collectief akkoord met de werknemers. Indien er geen collectieve beslissing is, zal men de vervangingsdagen vastleggen in individueel overleg met iedere werknemer.

Indien er ook hier geen vervangingsdag wordt vastgelegd, is het tot slot de eerstvolgende gewone activiteitsdag die de feestdag zal vervangen.

Werkgever moet de vervangingsdag tijdig uithangen

Hiernaast moet de werkgever de overeengekomen vervangingsdag voor 15 december 2018 uitgangen in de onderneming. Bovendien moet dit bericht gedateerd en ondertekend zijn én moet er een kopij van dit document aan het arbeidsreglement worden toegevoegd, om het vervolgens ook aan de Inspectie Sociale Wetten op te sturen.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie