Dossier coronavirusIn de pers

Vlaamse civiele noodsituatie uitgeroepen tot 17 juli 2020

Het decreet van 20 maart 2020 maakte het al mogelijk om tijdelijk noodconstructies op te trekken of bestaande constructies te verbouwen zonder een omgevingsvergunning. Het gaat in het bijzonder om noodziekenhuizen in de strijd tegen het coronavirus. Een van de voorwaarden was wel dat de Vlaamse regering de civiele noodsituatie zou uitroepen. Dat heeft het nu ook gedaan.

Vrijstelling op omgevingsvergunning en -melding

De Vlaamse regering heeft bepaalt dat de civiele noodsituatie van 20 maart tot 17 juli loopt. Dit is opmerkelijk langer dan de federale maatregelen die op dit moment maar tot 5 april gelden.

Gedurende deze periode kan men zonder omgevingsvergunning of -melding constructies bouwen, functiewijzigingen uitvoeren of exploitaties oprichten met het doel om:

  • Geneesmiddelen te maken
  • Medisch materiaal te maken
  • De ziekenhuiscapaciteit te verhogen of te verbeteren
  • De capaciteit van andere zorgvoorzieningen, verzorgingsinrichtingen of onderzoeksinstellingen verhogen of verbeteren

Bijzondere procedure

Met het decreet houdt de Vlaamse regering er rekening mee dat gemeente- en provinciebesturen niet lager hun deuren kunnen openen. Daarom zou het onlogisch zijn om de gangbare beslissingstermijnen en -procedures te blijven hanteren. Niet geheel onlogisch voorziet het in een afwijkende regeling waarbij de exploitant enkel verplicht is om vooraf de autoriteiten te verwittigen en de start van de werken ter plaatse aan te plakken. Natuurlijk moet de exploitant ook nog steeds de verschillende milieuvoorwaarden naleven.

Hoe lang duurt de civiele noodsituatie?

Momenteel heeft de Vlaamse Regering bepaald dat de civiele noodsituatie tot 17 juli 2020 loopt. Het voorziet wel dat het nadien nog eens met een termijn van 120 dagen kan worden verlengd.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie