De burger

Voorlopig rijbewijs vervallen? Gedaan met drie jaar wachten, maar …

Wie zijn voorlopig rijbewijs B laat vervallen door nooit te slagen voor het praktisch rijexamen of er niet aan deel te nemen, moet momenteel een wacht- of straftijd van drie jaar uitzitten. Die periode zorgt er echter voor dat men heel wat vaardigheden opnieuw verliest. Dat vindt de wetgever niet langer opportuun. De wetgever wil hen nu een tweede kans bieden. Toch kan je niet zomaar opnieuw een voorlopig rijbewijs B aanvragen …

Je zal verplicht rijles moeten volgen

In principe zal de wachttijd na februari 2019 ook blijven bestaan. De wetgever voorziet echter een uitzondering op dat principe. Zo zal men wel een nieuw voorlopig rijbewijs kunnen aanvragen indien men zes uur rijles heeft gevolgd in een rijschool en dit kan bewijzen aan de hand van een getuigschrift.

Het voorlopig rijbewijs dat men hierop uitreikt is bovendien aan een aantal beperkingen onderworpen. Zo zal het slechts een geldigheidsduur hebben van twaalf maanden. Ook wil de regering voorkomen dat men gewoon met een voorlopig rijbewijs blijft rijden door het keer op keer te verlengen, waardoor deze uitzonderingsgrond slechts één keer kan gebruikt worden. Er is met andere woorden maar één verlenging van twaalf maanden zonder drie jaar wachttijd mogelijk.  Uiteraard kan er na die ene keer opnieuw drie jaar worden gewacht.

Nieuw model voorlopig rijbewijs (voorlopig rijbewijs model 12)

Gelijktijdig met voorgaande regeling voorziet de wetgever eveneens in een nieuw model van het voorlopig rijbewijs en een aantal andere aanpassingen. Dat model is intussen reeds gepubliceerd. De eerste schetsen zien er zo uit:


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie