In de pers

Wat je moet weten over de fietssuggestiestrook

De klassieke rode fietssuggestiestroken verdwijnen steeds vaker uit het straatbeeld. Okergele stroken en aangepaste materialen weten hen te vervangen. Dat is het gevolg van het zogenoemde vademecum fietsvoorzieningen. Laat het alvast duidelijk zijn: zo’n fietssuggestiestroken hebben helemaal geen juridisch statuut en dit in tegenstelling tot wat velen denken. Een fietssuggestiestrook is dan ook geen fietspad. En op juridisch vlak kan dat heel wat gevolgen hebben.

Waarom worden de fietssuggestiestroken steeds vaker geel (maar niet allemaal)?

De rode fietssuggestiestroken lijken te veel op een fietspad, terwijl ze dat niet zijn. Ze dienen ook een ander doel: ze moeten de rijbaan louter optisch versmallen en de positie van de fietser aanduiden. Net omdat de regels zoals we ze kennen van fietspaden niet van toepassing zijn, kiest men ervoor om verwarring uit te schakelen. Zo zal men de fietssuggestiestroken vanaf nu okergeel maken. Ook mag men een ander materiaal gebruiken, waarbij dat niet automatisch okergeel hoeft te zijn. Welkom: andere kleuren.

Indien er geen kleurcoating mogelijk is of indien het okergeel zou botsen met het ruimtelijk beeld, kan men er eveneens voor kiezen om fietslogo’s aan te brengen. Deze logo’s vormen geen onderdeel van het verkeersreglement en hebben dus geen juridische waarde.

Breedte van de fietssuggestiestrook

Hiernaast zal een fietssuggestiestrook voortaan tussen 1,7 en twee meter breed moeten zijn. In theorie is dat net voldoende voor twee fietsers om naast elkaar te rijden. Echter is dat niet de bedoeling: fietsers moeten nog steeds hun plaats op de rijbaan respecteren. Zo dienen ze binnen de bebouwde kom achter elkaar aan te rijden en de rechterkant van de rijbaan te gebruiken. Natuurlijk staat de extra ruimte hen wel toe om eenvoudiger te kruisen.

Overigens is het ook voor autovoertuigen toegelaten om op de fietssuggestiestrook te rijden. Het is immers geen fietspad. Naar redelijkheid mag van hen wel een bijzondere voorzichtigheid worden verwacht.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie