Internationaal

Wat zijn enkele veelvoorkomende regels voor appartementen in Nederland?

Als huurder heb je altijd rechten en plichten. Van die laatste zijn de meeste mensen wel op de hoogte, maar niet iedereen is zich er ook van bewust dat je als huurder ook op dingen mag rekenen. In de krappe huurmarkt ben je al snel gewend om snel genoegen te nemen met een woning, zonder er daarbij op te letten of de regels wel worden nageleefd. In dit artikel kun je precies vinden waar je op moet letten.

Een appartement vinden

Tegenwoordig zoeken de meeste mensen online naar een appartement, waardoor je niet altijd meteen weet met wie je precies te maken hebt. Het is dus belangrijk dat je altijd een website gebruikt die betrouwbaar is. Op die manier kun je ook altijd bij een derde partij terecht als je nog vragen of opmerkingen hebt over de regels. In België zijn er websites als Rentola.be, maar houd er wel rekening mee dat er daar weer andere regels gelden dan in Nederland. Je mag als Nederlander zonder meer een appartement in België huren. Dit kan erg handig zijn als je bijvoorbeeld dicht bij de grens werkt en in België een appartement kunt vinden dat ruimer en beter geprijsd is.

Het aantal mensen dat in de woning mag verblijven

Wettelijk zijn er geen regels die vastleggen hoeveel mensen er in Nederland in een woning mogen verblijven, maar de verhuurder mag daar wel uitspraken over doen. In je huurcontract staat altijd het aantal personen dat is toegestaan en dit komt ook overeen met het aantal personen dat kan worden ingeschreven op het adres bij de gemeente.

Let daar dus op als je situatie in de nabije toekomst kan veranderen. Heb je bijvoorbeeld een relatie en hebben jullie het plan om in het komende jaar te gaan samenwonen? Dan is het nu niet verstandig om een appartement te huren waarvan al duidelijk is dat het niet door twee personen bewoond mag worden.

Beperkte huurverhoging voor alle appartementen in de vrije sector

In Nederland is het normaal dat je huur ieder jaar een beetje meer wordt, maar het is goed om te weten dat een verhuurder daarvoor niet zomaar een bedrag kan kiezen. Tot mei 2024 is vastgelegd dat een appartement in de vrije verhuur een maximale verhoging van 3,3%. Deze verhoging mag eens per jaar worden toegepast. Veel mensen weten nog niet dat dit ook geldt voor huren in de vrije sector.

Als je op dit moment €900 voor je appartement betaalt, mag je verhuurder niet meer dan €900 + €29,7 = €929,70 van je vragen. Ook kan de verandering alleen worden doorgevoerd op het moment dat je contract is afgelopen. Stel dat je in mei in je nieuwe appartement bent getrokken en dus ook dan voor het eerst je contract hebt getekend, betekent dit dat je alleen in mei van het volgende jaar een huurverhoging mag krijgen.

De rechter heeft bepaald dat de borgsom voor een huurwoning in de vrije sector maximaal drie keer het huurbedrag mag zijn. Dit houdt dus in dat een verhuurder bij een huur van €500 maximaal €1500 borg mag vragen. Deze som geeft de verhuurder een stukje zekerheid dat hij aan het einde van je contract niet achterblijft met een onbetaalde huur of eventuele schade aan de woning. Voordat je een nieuwe woning betrekt, is het verstandig om foto’s te maken van de staat van het appartement, zodat je altijd kunt aantonen hoe je het hebt aangetroffen en hoe je het hebt achtergelaten.

Verplichte onderdelen van ieder appartement

Voor de veiligheid is het tegenwoordig verplicht dat ieder appartement is uitgerust met rookmelders. Per verdieping moet er ten minste één rookmelder hangen. Dit is de verantwoordelijkheid van de huisbaas en hoeft dus niet door de huurders geregeld te worden. Wanneer je een nieuwe woning vindt, moet je altijd controleren of er rookmelders hangen en wanneer dat niet zo is, moet je daarvan melding maken bij de eigenaar.

Een andere nieuwe wet uit 2022 heet de Wet op Kwaliteitsborging, wat betekent dat er bij iedere verbouwing een zogenaamde kwaliteitsborger ingeschakeld moet worden. Deze controleert op fouten en gebreken, waardoor er een minder grote kans is op constructiefouten, brandonveilige situaties, onvoldoende isolatie of ventilatie die niet of niet voldoende functioneert. Voor jou als huurder betekent dit dus dat je na een verbouwing meer zekerheid hebt dat je appartement ook echt bewoonbaar is.

Tot slot is het sinds 2022 ook voor verhuurders verplicht om aan te geven wat het energielabel van een huur appartement is. Als huurder weet je dan dus precies wat je te wachten staat en kan het je niet overkomen dat je bijvoorbeeld opeens een hele hoge gasrekening hebt doordat je huis slecht warmte kan vasthouden. Zodra je ziet dat een woning een slecht energielabel heeft, kun je er rekening mee houden dat je dus iets meer kwijt zal zijn aan het warmhouden van je huis.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie