BoeteGevangenisstrafStraf

Wetgever pakt misbruik van lachgas bij jongeren aan

Steeds meer jongeren zouden gebruikmaken van lachgas als roesmiddel. Dit is niet zonder gevaar en daarom heeft de wetgever de verkoop van lachgaspatronen aan minderjarigen verboden. Op de patronen worden dan weer waarschuwingen gebracht.

Lachgas is geen ongevaarlijk roesmiddel

In het verleden werd lachgas als narcosemiddel gebruikt, maar tegenwoordig wordt het vooral gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie. Zo wordt lachgas onder meer gebruikt voor slagroomspuiten. Echter, mensen die op zoek zijn naar een roes hebben ook hun weg gevonden naar ditzelfde lachgas. Het gebruik van lachgas zorgt namelijk voor een psychedelische roes waarbij men lijkt weg te zakken. Het effect treedt snel op en houdt niet lang aan. Hierbij wordt het lachgas ingeademd en komt het via de longen in het bloed terecht. Vervolgens zorgt het voor een remmende werking van het zenuwstelsel. Een deel van het gas wordt uitgeademd en een ander deel zal via de nieren het lichaam verlaten. Het is officieel geen drug en het mag dan ook vrij worden gekocht.

Aan het gebruik van lachgas kleven verschillende bijwerkingen, zoals diarree, vermoeidheid, misselijkheid, braakneigingen, pijnlijke ogen en longen en een pijnlijke keel, neus of huid. Daarnaast kan het rechtstreeks inhaleren ervoor zorgen dat de stembanden en de longen bevriezen. Daarom maakt men vaak gebruik van ballonnen. Ten slotte kan het gebruik van lachgas in zuurstoftekort resulteren, waardoor je kan flauwvallen. Voor wie zwanger is, kan dit resulteren in geboorteafwijkingen of een spontane abortus. Ten slotte kan het gebruik van lachgas op lange termijn in hersenschade, impotentie en onvruchtbaarheid resulteren.

Verbod op verkoop aan jongeren

Opvallend is dat vooral jongeren experimenteren met lachgas, vaak naast het gebruik van alcohol. Daarom heeft de wetgever ingegrepen. Met de wet van 11 februari 2021 heeft het namelijk de verkoop van lachgaspatronen, nog steeds vrij te verkrijgen voor spuitbusvullingen, aan minderjarigen verboden. Handelaren die zich hier niet aan houden, riskeren naast een geldboete van 3.000 euro ook een gevangenisstraf van zes maanden. De verkopers mogen vragen om een identiteitsbewijs om zo de leeftijd te controleren.

Waarschuwing op de lachgaspatronen

Dit is natuurlijk maar een eerste stap naar het tegengaan van het misbruik van lachgas. Ook op andere manieren probeert de overheid gebruikers te sensibiliseren. Het aanbrengen van waarschuwingen op patronen voor huishoudelijk gebruik moet hieraan eveneens bijdragen. Het valt natuurlijk af te wachten of dit zal volstaan. Mogelijk zullen er extra regels volgen.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie