FeaturedStaat & Bestuur

Wist je dat ook overheden octrooien kunnen bezitten?

Binnen de cannabismarkt neemt het aantal octrooien, ook wel eens patenten genoemd, steeds sneller toe. Opvallend daarbij is dat de Amerikaanse overheid zelf eigenaar is van het octrooi US-6,630,507. Dit is een octrooi omtrent het gebruik van cannabinoïden als antioxidanten en neuroprotectanten, kortweg: medicinale cannabis. Een beetje vreemd, want het patent werd al in 2003 aangevraagd, terwijl de Amerikaanse overheid toen net een bitse strijd tegen de drug leverde. Het is ieder geval wel vaker zo dat overheden patenten bezitten. Niet alleen in het buitenland is dat het geval, want ook de Belgische Staat laat graag haar uitvindingen beschermen.

Octrooien beschermen uitvinders tegen copycats

Het octrooirecht is een intellectueel eigendomsrecht dat uitvindingen met een technisch karakter beschermt. Het biedt een verregaande bescherming, want anderen mogen de uitvinding niet zomaar kopiëren. Het wordt niet automatisch verkregen, maar is aan te vragen. Met behulp van tekst en afbeeldingen zal een octrooigemachtigde de uitvinding uitleggen. Als de uitvinding uiteindelijk aan de criteria voldoet, het moet bijvoorbeeld voldoende nieuw en inventief zijn, wordt de bescherming toegekend.

Deze bescherming geldt niet voor eeuwig, dat zou de vrije concurrentie tenietdoen, maar is wel voldoende lang om er winst uit te halen en om een businessmodel te ontwikkelen. Op voorwaarde dat de instandhoudingstaksen netjes worden betaald, geldt de bescherming in principe voor een duur van 20 jaar. In sommige gevallen wordt dit opgetrokken tot 25 jaar en 6 maanden, bijvoorbeeld voor gewasbeschermingsmiddelen en geneesmiddelen. Daarvoor is er dan wel een aanvullend beschermingscertificaat nodig.

Octrooien beschermen ook uitvindingen van overheden

Volgens Rudi Riemens van Octrooibureau EP&C is het helemaal niet zo bijzonder dat ook overheden al eens patenten of octrooien aanvragen. Overheden investeren sterk in onderzoek en ontwikkeling en zijn ook gebaat bij een goede bescherming van hun uitvindingen. Hij haalt aan dat de Staat der Nederlanden in maar liefst 998 octrooifamilies als octrooihouder is vermeld. Een van de allereerste Nederlandse octrooien zou een octrooi zijn over de werkwijze voor het merken van kaas. Ook in de tuinbouwsector zou de Rijksoverheid een aantal octrooien bezitten.

Is België even innovatief als de Amerikaanse en de Nederlandse overheid? Die vraag is moeilijk te beantwoorden, maar in ieder geval staat de Belgische Staat ook opmerkelijk vaak in het lijstje van octrooiaanvragers. En dit lijstje geeft toch een mooi beeld van waar ons land sterk in is. Een recent voorbeeld is het octrooi voor een vaccin tegen een chlamydia-infectie, waarbij de Universiteit van Gent een belangrijke rol speelde. België is dan ook al langer een expertiseland op het gebied van farmaceutica en vaccins.

Daarnaast heeft de Belgische Staat een octrooi dat focust op de etheenvervaardiging op basis van ethanol en een octrooi met betrekking tot de bereidingswijzen van bakkerijproducten. Het heeft zelfs een octrooi voor de vervaardiging van een industriële microgolfoven. Ook met betrekking tot halfgeleiders en elektronica zijn er verschillende patenten te noemen.

Andere patenten hebben onder meer betrekking op onze kennis omtrent kernenergie en radioactiviteit. Zo heeft België een patent op een methode om radioactieve afzettingen met behulp van thermoluminescentie op te sporen. De technische details laten we achterwege, maar België is duidelijk van alle markten thuis. En België is net als andere landen voldoende snugger om deze prachtige uitvindingen te beschermen tegen na-apers.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie