De coronapandemie heeft alle Belgen getroffen. Steeds meer mensen vragen zich af hoe ze een steentje kunnen bijdragen. Sommigen doen dat door boodschappen te doen voor de kwetsbaren, anderen door mondmaskers te naaien en nog anderen willen financieel bijdragen. Het voordeel bij dat laatste is dat je daar ook fiscaal een beloning voor kan krijgen. Je mag wel niet zomaar geld overmaken aan het regionaal ziekenhuis of rusthuis.
Belastingvermindering in de personenbelasting
Velen weten dat ze een belastingvermindering kunnen krijgen als ze een gift doen aan een erkend goed doel zoals Amnesty International of Oxfam. Op basis van dezelfde regeling kan je ook een gift doen aan de zorgsector. Het moet dan in principe wel gaan om een universitair ziekenhuis, zoals het Universitair Ziekenhuis Gent. Speciaal voor de strijd tegen corona heeft het Universitair Ziekenhuis Gent een online betaalplatform in het leven geroepen.
Voor giften aan regionale ziekenhuizen, die eerder een zorgfunctie dan een onderzoeksfunctie hebben, is er in principe geen belastingvermindering voorzien. Sommige regionale ziekenhuizen hebben wel zelf een fonds opgericht dat wel een erkenning geniet. Zo’n fonds levert dan een maatschappelijke bijdrage en organiseert liefdadigheidsprojecten. Een voorbeeld hiervan is het Jessa Fonds van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Door bij te dragen aan Jessa tegen corona draag je rechtstreeks bij aan het welzijn van het zorgpersoneel in het Jessa Ziekenhuis.
Ten slotte kan je een gift doen aan het Fonds voor Solidaire Zorg, opgericht door de Koning Boudewijnstichting. Vanuit dit fonds worden de middelen verdeeld om specifieke dringende financiële noden op te vangen of om initiatieven in het kader van de coronacrisis te steunen. Je gift gaat dan niet alleen naar ziekenhuizen, maar bijvoorbeeld ook naar rusthuizen.
Hoeveel bedraagt de belastingvermindering?
De belastingvermindering bedraagt 45% van de gift, op voorwaarde dat het gaat om een gift van minimaal 40 euro aan een erkende instelling. Ook als je bijvoorbeeld twee keer 20 euro geeft aan eenzelfde erkende instelling kom je in aanmerking voor de belastingvermindering, maar niet als je dezelfde bedragen aan twee verschillende instellingen zou geven. Je ontvangt steeds een attest dat je moet bijhouden.
Wat als je nadien overlijdt?
Bij een overlijden binnen de drie jaar kan de fiscale administratie alsnog erfbelasting heffen over schenkingen. Dat is bijvoorbeeld ook het geval als je geld geeft aan je kinderen of kleinkinderen. Over het algemeen gebeurt dat enkel als het gaat om aanzienlijke bedragen, dus niet om een gift van 45 of 100 euro. Wat aanzienlijk is, hangt daarbij af van de persoonlijke financiële situatie.
Indien de fiscus zou beslissen om alsnog erfbelasting te heffen, geniet je wel van een vast verlaagd tarief. Op dit moment bedraagt het vast verlaagd tarief in Vlaanderen 8,5%. De nieuwe Vlaamse regering kondigde eerder al aan de erfbelasting te hervormen en daarbij is er sprake om dit bedrag naar 0% te verlagen, maar door de coronacrisis liggen de prioriteiten momenteel elders.