Milieu

Brusselse lage-emissiezone: dagpas vanaf 1 oktober verkrijgbaar

Sinds 1 januari 2018 is de lage emissiezone in Brussel van toepassing. Met de Brusselse lage-emissiezone tracht men de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Sinds 1 januari 2018 zijn de meest vervuilende wagens die ingeschreven werden voor 1 januari 1997 (dieselwagens met euronorm 0 en 1) verboden. Via een dagpas kan men uitzonderlijk wel toegang verkrijgen tot de Brusselse lage-emissiezone. Dat die dagpas voor de Brusselse lage-emissiezone pas vanaf 1 oktober verkrijgbaar is, is geen toeval: in een eerder artikel haalde ik al aan dat men inbreuken op de beperkingen van de Brusselse lage-emissiezone pas vanaf oktober 2018 zou sanctioneren. De komende jaren zullen wel steeds meer mensen zo’n dagpas nodig hebben, gezien de normen steeds strenger en strenger worden.

Regels dagpas Brusselse lage-emissiezone

De dagpas is er voor uitzonderlijk toegang tot de Brusselse lage-emissiezone. Om die reden kan het slechts voor maximaal acht kalenderdagen per jaar worden verkregen (max. 8 passen). Voor wat betreft 2018 geldt dat maximum ook gewoon tot het einde van het jaar. De kostprijs van een dagpas is vastgelegd op 35 euro.

De dagpas biedt toegang tot de Brusselse lage-emissiezone op de dag waarvoor het werd aangekocht. De Brusselse lage-emissiezone moet echter niet voor middernacht verlaten zijn: de aanvrager krijgt daarvoor de tijd tot ’s ochtends 6u op de volgende kalenderdag. Heb je de pas meteen nodig en koop je die nu aan? Dan geldt het recht op toegang pas vanaf het moment dat de dagpas werd uitgereikt.

Dagpas Brusselse lage-emissiezone online aanvragen

Via deze website kan je online een dagpas kopen. Je zal hierbij de gegevens van het voertuig moeten ingeven, gaande van de nummerplaat tot de datum van de eerste inschrijving en het voertuigtype. Hiernaast moet je jouw identiteitsgegevens ingeven.

Betalen kan vervolgens via jouw bankkaart of via de app van Bancontact. Na de aankoop kan je de geldigheidsdatum niet meer wijzigen en kan er geen terugbetaling worden verkregen. Het telt ook mee voor het bepalen van het maximaal aantal te verkrijgen dagpassen per jaar.

Boete geen dagpas Brusselse lage-emissiezone

Vanaf 1 oktober zal de aangehaalde gedoogperiode aflopen en zal men een administratieve geldboete uitschrijven aan wie met een verboden voertuig de Brusselse lage-emissiezone zonder dagpas binnenrijdt. Het gaat om een administratieve geldboete van 350 euro. De bestuurder van het voertuig wordt geacht de eigenaar van het voertuig te zijn, tot hij de effectieve bestuurder aanwijst. Het gaat om een onmiddellijke inning en het voertuig kan zelfs aangehaald worden. Wel kan er pas drie maanden na een eerdere boete een nieuwe boete worden opgelegd, waardoor overtreders dus maximaal vier boetes per jaar kunnen krijgen.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

1 reactie

  • Ik hab unice sport auto 1995 (euro 0 /1) .
    Ik ben chirurg en mijn dagagenda kan niet worden gepland vanwege de dag- en nachtelijke noodgevallen.
    Ik ben drievoudig in een panel: Ik woon in Brussel (mijn garage in Brussel), ik verlies mijn dagpass voor de technische controle van de auto, en de dagpass wordt overdag vastgesteld (als ik werk heb, moet ik nieuwe kopen), of ik breng een dag van mijn vakantie door alleen maar om plezier te hebben voor Brussel.
    :(((

Geef een reactie