Uitvoeringsverordening EU 2017/1915 geeft aan dat heel wat in het wild levende dier- en plantensoorten niet mogen ingevoerd worden in Europa. Niets nieuw onder de zon, want dergelijke beperkingen zijn er al langer. Toch gingen wij er iets dieper op in en vergeleken wij de huidige lijst met die van 2015. Wat bleek: op de lijst staan toch wel enkele bizarre diersoorten waar je tot voor kort nog gewoon de Unie mee binnen wandelen kon. Wij kozen onze top vijf bizarre diersoorten die pas nu niet meer welkom zijn in de Unie.
# 5. Ornithoptera priamus
De Ornitopthera priamus klinkt misschien als een gevaarlijk roofdier, maar eigenlijk is het niets meer dan een schattige vlinder. De Ornithoptera priamus heeft een geel achterlijf en een donker borststuk met vrij lange antennes. Hij is afkomstig uit het noorden van Australië, maar komt onder andere ook voor op de Salomoneilanden. Het is een prachtige vlindersoort, maar al jaren heeft het te kampen met habitatvernietiging. De Australische overheid doet er dan ook alles aan om de soort intact te houden. Bizar dat we ze tot voor kort echter nog steeds mochten importeren.
# 4. Kameleon van Fischer
De kameleon van Fischer is afkomstig uit Tanzania, waar ze slechts zelden in de buurt van de bergflanken terug te vinden zijn. De twee neusuitstekels en de grote stekels op de rug maken de kameleon van Fischer heel bijzonder. Ze zijn vrij actief en zelfs agressief, waardoor ze niet zo prettig zijn om in gevangenschap te houden. Plaats je hem in een terrarium met een andere reptiel? Dan zal die waarschijnlijk als tussendoortje dienst moeten doen. Misschien maar logisch dat we de Kameleon van Fischer niet importeren als gezelschapsdier?
# 3. Hippocampus algiricus
De Hippocampus algiricus is een zeepaardje waar tot voor kort weinig over bekend was. In 2012 werd de soort als “kwetsbaar” omschreven. We vinden ze in de tropische wateren van West-Afrika. De Hippocampus algiricus wordt vaak gevangen en geëxporteerd naar Oost-Azië, waar ze verwerkt worden in “medicijnen“. Dat Europa eindelijk ook zelf het goede voorbeeld toont en de import aan banden legt, is eigenlijk niets meer dan een logische zet.
# 2. De keizerschorpioen
De keizerschorpioen is afkomstig uit Ghana en kan tot zo’n 20 centimeter groot worden. Alhoewel deze schorpioen niet gekend staat omwille van zijn agressief gedrag en hij liever zijn scharen dan zijn gif gebruikt, bevat zijn gif toch wel impera- en pandinotoxine. Dit gif werkt verlammend, waarna ze met hun scharen in het onschuldig slachtoffertje snijden kunnen. Voor de mens is de keizerschorpioen niet zo gevaarlijk, maar toch hebben heel wat mensen een zware allergie voor het gif. Bizar dat de keizerschorpioen tot voor kort nog zomaar kon ingevoerd worden.
# 1. Java-aap
De Java-aap herken je waarschijnlijk wel van een of andere natuurdocumentaire. Deze aap is een grote fan van krabachtigen en kan tot zo’n 50 cm lang worden. Het zijn uitstekende zwemmers en ze zijn dan ook vaak te vinden in de buurt van rivieren en mangroven. De Java-aap is lang het slachtoffer geweest van onze “diervriendelijkheid“: sinds we geen medische testen meer doen op chimpansees was de Java-aap meteen de klos. Ruim 85% van de in Europa gebruikte ‘testapen‘ waren Java-apen. Extra wrang: zelden zorgden deze Java-apen voor grootse successen in de medische wereld.