De ene verhuurder neemt snel een aantal notities, bij de andere verhuurder gaat het er een pak grondiger aan toe en worden er zelfs foto’s genomen van de kranen en de schakelaars. We hebben het uiteraard over de plaatsbeschrijving die bijna als een automatisme wordt afgehaspeld eenmaal huurder en verhuurder het eens zijn. Is zo’n plaatsbeschrijving eigenlijk verplicht en waarom is het zo belangrijk?
Wat is een plaatsbeschrijving?
Bij een plaatsbeschrijving beschrijft men op een gedetailleerde manier en op tegenspraak de staat waarin de woning zich bevindt op het ogenblik dat de huurder het pand mag betreden. Zowel de positieve als de negatieve aspecten worden op papier gezet.
Vaak neemt men hierin de volgende elementen op:
- De staat en stand van de verschillende tellers;
- De staat en de werking van de stopcontacten, schakelaars, lampen, huishoudelijke apparaten, de deurbel en andere elektrische circuits;
- De staat en de werking van sanitaire voorzieningen, kranen en leidingen;
- De staat en de werking van de verwarmingselementen;
- Een gedetailleerde beschrijving van iedere kamer, inclusief de garage, kelder, zolder …;
- Een gedetailleerde beschrijving van de tuin.
De plaatsbeschrijving kan hierbij opgemaakt worden door een beroepspersoon maar ook door de partijen onderling. Eventueel kan de huurder ook vragen een expert aan te stellen vanuit unilateraal initiatief, wetende dat de kosten dan wel ter zijner laste zijn.
Is een plaatsbeschrijving verplicht?
Sinds de hervorming van de huurwet in 2008 is een plaatsbeschrijving verplicht indien het gehuurde goed als hoofdverblijfplaats zal gebruikt worden. Ook bij de huur van een studentenkamer is dat het geval. Enkel bij pachtovereenkomsten kan de plaatsbeschrijving achterwege worden gelaten.
Een plaatsbeschrijving is altijd een aanrader!
Niet alleen is een plaatsbeschrijving verplicht, bovendien is het altijd een aanrader. Het brengt immers voordelen mee voor zowel de huurder als de verhuurder. Zo kan men eenvoudig de schade op het einde van de huur vaststellen. De verhuurder kan de schade dan aantonen, terwijl de huurder kan bewijzen dat de schade al bestond op het moment van het betrekken van het onroerend goed. Vooral op bewijsrechtelijk vlak wordt er dan ook veel waarde gehecht aan de plaatsbeschrijving. Idealiter voeg je om diezelfde reden ook foto’s toe van iedere kamer en de betreffende installaties.
In de praktijk zal een goede plaatsbeschrijving dan ook de spanningen en geschillen tussen de partijen beperken, wat altijd een goede zaak is.