EconomieFiscaalZelfstandig & Vennootschap

Wat als de buitenlandse leverancier onterecht btw aanrekent?

Als zelfstandige moet je bij een zogenoemde intracommunautaire levering geen btw betalen. Of toch niet in het buitenland (EU), hoewel dat bij de nationale btw om een nuloperatie gaat. Toch kan het gebeuren dat de buitenlandse leverancier onterecht wel btw aanrekent. Wat moet je dan doen?

Vraag om een creditnota

Het meest eenvoudige is natuurlijk dat de buitenlandse leverancier gewoon een creditnota opmaakt. In dat geval ontvang je een correcte factuur zonder btw en stelt er zich geen probleem. Je moet dan wel nog zelf de Belgische btw berekenen en aangeven, maar je kan deze Belgische btw meteen opnieuw aftrekken. Hier gaat het met andere woorden om een nuloperatie.

Buitenlandse leverancier stelt geen creditnota op

Het is ook mogelijk dat de buitenlandse leverancier geen actie onderneemt. Vooral bij online aankopen bij grote bedrijven is dat al eens het geval. Zeker indien het platform zich voornamelijk op de particuliere markt focust en geen btw-nummer vraagt…

Buitenlandse btw niet recupereren

De buitenlandse btw kan je in jouw Belgische btw-aangifte niet recupereren. En omdat het om onterecht aangerekende btw gaat, kan je het ook in het buitenland niet recupereren. In de praktijk kan je het dus enkel als beroepskost inbrengen en aftrekken.

Zelf btw berekenen

Net zoals bij een correcte intracommunautaire verwerving zal je wel nog steeds Belgische btw moeten berekenen. Bijzonder hierbij is dat de grondslag van de berekening het totaalbedrag incl. de onterecht aangerekende buitenlandse btw is. Je moet met andere woorden Belgische btw berekenen op de aankoop maar ook op de buitenlandse btw. Dat is nu eenmaal de effectieve kostprijs van jouw aankoop…

Btw aftrekken?

Het gaat in principe om een niet-conforme factuur. Hierdoor kan je de Belgische btw niet aftrekken. Het gaat met andere woorden niet om een nuloperatie, waardoor de kostprijs van een foutieve factuur hoog oploopt. Gelukkig kan je wel nog een zogenoemd vervangend stuk opstellen. Dit vervangend stuk dient de informatie van de eigenlijke factuur te bevatten. Indien je een vervangend stuk hebt opgesteld, mag je de Belgische btw wel nog in aftrek brengen. De buitenlandse btw blijft echter verloren.

 

Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie