Recent lekten de boetes uit die spelers van voetbalclub Chelsea kunnen krijgen wanneer ze te laat komen, hun telefoon afgaat tijdens een maaltijd of wanneer ze verkeerde kledij dragen op wedstrijddagen. Wanneer Batshuayi er te laat komt op training riskeert hij een boete van maar liefst 20.000 Britse pond. Ook in België kan een werkgever zijn werknemers contractuele boetes opleggen. Voetballers vormen daarop geen uitzondering. Maar het arbeidsrecht beschermt de werknemers wel en geeft aan dat die boetes niet overdreven hoog mogen zijn. En daarop vormen voetballers eveneens geen uitzondering.
Boetes zijn mogelijk maar strikt gereglementeerd
Belgische werkgevers beschikken over een arbeidsreglement. Bij voetbalclubs is dat niet anders. Kenmerkend daarbij is dat dergelijke boetes alleen mogelijk zijn indien ze in zo’n arbeidsreglement zijn opgenomen. De boete moet daarbij op de eerste werkdag na de dag waarop een tekortkoming werd vastgesteld, ter kennis worden gebracht aan de werknemer-speler. Maar verder zijn dergelijke boetes, mits een aantal beperkingen, wel degelijk mogelijk voor (voet)balorige werknemers.
Philippe Clement verklaarde bijvoorbeeld op 8 november in de pers dat Club Brugge Mbaye Diagne, na de insubordinatie twee dagen eerder op het veld van PSG, een “zeer zware financiële sanctie zou opleggen” die “naar de spelerskas zou gaan”. Dan kan je voor Club Brugge enkel maar hopen dat ze dat al een dag eerder ter kennis hebben gebracht van Mbaye Diagne, want anders is zo’n boete niet langer toegestaan.
Geldboete moet beperkt zijn
Bij Chelsea bedraagt de zwaarste boete 20.000 Britse pond. N’Golo Kante zou er zo’n 650.000 Britse pond per maand verdienen. Volgens de klassieke berekeningswijze zou dat, omgerekend naar een (Belgisch) dagloon, zo’n 30.000 Britse Pond per dag zijn. Dat wetende gaat het om twee derde van wat hij op een normale loondag zou verdienen! Dat is wel heel veel.
Ik weet niet hoe het over het kanaal exact zit, maar in België worden dergelijke boetes beperkt door de Arbeidsreglementenwet. De Arbeidsreglementenwet geeft aan dat zo’n boetes niet hoger mogen zijn dan 20% van het dagloon. In het geval van Mbaye Diagne werd er begin dit seizoen gewag gemaakt van een maandloon van 175.000 euro, wat in een dagloon van € 8.076,92 resulteert. De maximale op te leggen boete bedraagt in dat geval € 1.615,38. Die “zeer zware financiële sanctie” blijkt voor een goedverdienende voetballer dus wel heel goed mee te vallen. Een dronken fietser komt er soms minder goedkoop vanaf.
Geldboete voor de spelerskas
In de persconferentie onderstreepte Philippe Clement fijntjes dat de geldboete naar “de spelerskas” zou gaan. Een nobel doel? Misschien, maar vooral niet zo bijzonder. Want artikel 19 Arbeidsreglementenwet geeft aan dat de boete inderdaad ten voordele van de werknemers moet zijn. Waarvoor dat geld kan worden gebruikt? Dat moet eveneens in het arbeidsreglement staan. Het zou meneer Clement dan ook meer gesierd hebben als hij aangaf wat er vervolgens met de boete van Diagne gebeurt, want evengoed kan het dat ze vervolgens lekker gezellig gaan eten in een duur restaurant. Van een sanctie gesproken.