Dossier coronavirusIn de pers

Ook Vlaanderen treft extra maatregelen in de strijd tegen het coronavirus

Hoewel er gisteren op federaal niveau al veel gebeurde, behoren een aantal bevoegdheden nog steeds toe aan de gewesten. Vandaag heeft de Vlaamse regering dan ook een aantal maatregelen genomen die passen binnen haar eigen bevoegdheden. Het decreet is nog niet gepubliceerd, maar volgende maatregelen mogen we op basis van de verstrekte informatie verwachten.

Extra budget voor de welzijnssector

De kinderopvang moet openblijven voor de essentiële sectoren. In navolging van de federale bijlage gaat het niet alleen om de zorgsector, maar ziet men bijvoorbeeld ook defensie, de financiële sector en de afvalverwerkingssector als essentiële sectoren. De Vlaamse overheid zal ook maatregelen nemen om te garanderen dat de inkomsten stabiel blijven en gaat de regeling omtrent respijtdagen versoepelen.

Intussen worden ook alle vaccins van Kind & Gezin tijdelijk opgeschort en zijn er bestellingen geplaatst voor extra mondmaskers.

Meer steun voor bedrijven

Vorige week werd de soepele hinderpremie van 2.000 of 4.000 euro al ingevoerd, maar nu heeft de Vlaamse regering verduidelijkt dat ze ook geldt voor alle ondernemingen die door de nieuwe maatregelen van gisteren getroffen zijn. Het gaat dus bijvoorbeeld ook over de marktkramers of uitbaters van niet-essentiële winkels. Ook zelfstandigen in bijberoep of horecazaken die een afhaalservice aanbieden kunnen de premie genieten. De Vlaamse regering wil economische initiatieven die het verlies beperken immers niet afremmen. Wel beperkt het de hinderpremie voor grote ketens: zij kunnen het voor maximaal vijf vestigingen aanvragen.

Daarnaast zal men het overbruggingskrediet uitbreiden van 3 naar 12 maanden. Bedrijven die financieel in moeilijkheden komen en moeilijk financiering kunnen krijgen, kunnen hun dossier versterken door middel van een crisiswaarborg. De Vlaamse overheid gaat dan 75% van het krediet waarborgen en helpt zo financierders over de streep te krijgen. Bedrijven die hiervan gebruik willen maken moeten wel een kost betalen van 0,25% van het totaalbedrag. Zo dragen alle bedrijven die er een beroep op willen doen ook bij aan de waarborgregeling.

Uitgebreidere bescherming voor technisch werklozen

Eerder al werd de uitkering van technisch werklozen van 65% naar 70% opgetrokken. Dit bedrag zal momenteel niet verder worden opgetrokken, maar er zitten wel een aantal andere maatregelen in de pijplijn. Momenteel zijn er al 400.000 aanvragen en er worden nog veel aanvragen verwacht. Administratief gaat het om bergen werk en om te voorkomen dat men weken of maanden moet wachten op de uitkering, zal men voorlopig al een forfaitair bedrag van 1.450 euro per maand toekennen.

Daarnaast heeft de Vlaamse regering aangegeven dat ze de gasfacturen, elektriciteitsfacturen en waterfacturen van technisch werklozen voor één maand gaat betalen. Indien de technische werkloosheid langer zou aanhouden, zal men uitstel van betaling verlenen.

Fiscale ingrepen

De Vlaamse overheid heeft de lokale besturen gevraagd om lokale belastingen tijdelijk op te schorten. In ruil mogen de lokale besturen rekenen op een “soepele houding” indien de lokale begrotingen niet helemaal op orde zijn. Daarnaast wordt de inning van de verkeersbelasting met vier maanden uitgesteld, wat vooral taxibedrijven wat extra ademruimte moet geven.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie