Verschillende mediakanalen berichtten vorige week al dat de postzegelprijzen in 2018 niet zullen verhogen. Toch is het lang niet zo eenvoudig en werd hierbij geen rekening gehouden met de herziening van de postale wet.
De prijsverhoging van Bpost
Bpost wilde aanvankelijk dit jaar nog zijn prijzen verhogen. Het ging om de prijzen van het zogenaamde ‘kleingebruikerspakket’. Hieronder vallen bijvoorbeeld de postzegels, maar ook de aangetekende zendingen of de pakjes.
Om die prijzen te verhogen moet het bedrijf een klassieke procedure volgen die start met het indienen van een tariefvoorstel bij het BIPT, het Belgisch Instituut voor Postendiensten en Telecommunicatie. Het BIPT floot hen echter terug: de voorgestelde tarieven zouden in winstmarges resulteren van meer dan 15%. Zo’n prijsverhoging is excessief en wordt niet toegelaten.
Bpost ging in beroep
Bpost ging niet akkoord met de uitspraak en ging in beroep. Het Marktenhof besloot echter:
- Dat het BIPT binnen de bevoegdheden van zijn wettelijke opdracht is gebleven;
- Dat het BIPT gehouden is om de betaalbaarheid en kostenoriëntatie na te gaan;
- Dat het BIPT niet alleen tarief mag weigeren indien het bedrijf hierdoor verlies zou maken, maar ook indien de prijzen te hoog zouden zijn.
Bijzonder is dat het Hof aangaf dat de prijsaanvraag inderdaad excessief is. Ook het Hof geeft aan dat de aangevraagde prijs een onredelijke winstmarge zou inluiden.
In theorie kan Bpost nog een nieuwe prijsaanvraag doen, maar zo’n prijsaanvraag moet ten laatste 1 september van het jaar voorafgaand aan de prijswijziging worden ingediend. Het klopt inderdaad, theoretisch althans, dat de prijzen pas in 2019 opnieuw kunnen aangepast worden.
De mogelijkheden van Bpost
In eerste instantie kan het nog steeds naar het Hof van Cassatie stappen om de uitspraak aan te vechten.
Maar het lijkt erop dat het bedrijf zijn pijlen nu eerder richt op de wetgever. De wetgever zou immers voor het einde van het jaar nog een nieuwe postale wet goedkeuren, waardoor Bpost de hoop koestert om alsnog de ruimte te krijgen om een nieuwe prijsverhoging aan te vragen. Ongewild komt de materie zo op de parlementaire tafel te liggen.
De wetgever krijgt op die manier twee keuzes: de zaak stilzwijgen en de prijs ook in 2018 stabiel houden, of een specifieke bepaling opnemen om Bpost toe te laten om alsnog zijn tarieven te verhogen. De lobbyisten van Bpost draaien momenteel overuren, zoveel is alvast duidelijk.