Staat & BestuurVeiligheid en defensie

Word eens burgerinfiltrant? Niet zo interessant

De regering keurde vandaag het wetsontwerp goed dat burgerinfiltranten moet toelaten in het criminele milieu. Tot op heden konden enkel burgerinformanten ingezet worden, mensen die informatie doorspelen. Maar infiltreren en actief deelnemen, dat was altijd een alleenrecht voor de openbare diensten. Daar komt nu dus verandering in.

Gezocht: burgerinfiltranten

Het infiltreren in bepaalde milieus is voor politiediensten niet altijd eenvoudig. De tijd die noodzakelijk is om het vertrouwen te winnen van de juiste personen is vaak te lang om echt doeltreffend te zijn. Ook lukt dat infiltreren niet in sommige milieus die erg gesloten zijn. We denken bijvoorbeeld aan terroristische milieus, de Albanese maffia of drugbendes waar buitenstaanders niet welkom zijn. Door burgerinfiltranten in te zetten die reeds een link hebben met het crimineel of terroristisch milieu, kan dat euvel definitief worden weggewerkt.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

Het Openbaar Ministerie zal voor de burgerinfiltrant een plan opstellen met richtlijnen die hij moet respecteren. Bovendien wordt iedere infiltrant grondig gescreend en moet hij meerderjarig, geloofwaardig en betrouwbaar zijn. Het gebruik van burgerinfiltranten zal enkel toegestaan worden in dossiers waar er geen andere manier is om tot oplossingen te komen. Ook zal de burgerinfiltrant onder voortdurend toezicht staan van het Openbaar Ministerie.

Onder bepaalde omstandigheden zal een burgerinfiltrant ook zelf misdrijven mogen plegen. Dat kan bijvoorbeeld om het vertrouwen te winnen of bepaalde informatie te verzamelen. Een voorbeeld hiervan is het vervoeren van drugs.

Niet zo interessant?

Anderzijds zijn er heel wat beperkingen aan het “statuut” verbonden. Zo zal je als burgerinfiltrant nooit iemand mogen aanzetten tot een misdrijf en zal je nooit verder mogen gaan dan de lijn die het Openbaar Ministerie voor jou uitstippelde. In een strikt crimineel milieu is het al snel moeilijk om die lijn niet te overschrijden, waarna de burgerinfiltrant natuurlijk het risico loopt om tegen de lamp te lopen. Gaat hij wel zijn boekje te buiten? Dan kan hij dezelfde straf krijgen opgelegd als iemand die geen burgerinfiltrant is. Een moeilijk dilemma dus.

Alhoewel hij bescherming kan krijgen bij een bedreiging van zijn veiligheid, is het toch geen risicoloos bestaan. Voor jou en mij waarschijnlijk niet zo interessant, maar voor familieleden kan het wel een uitweg bieden.


Een vraag over dit artikel of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met een advocaat in jouw buurt. Gebruik de onderstaande zoekfunctie om een advocaat te vinden.

Als advocaat opgenomen worden in de database? Klik hier.

Geef een reactie